Zwemmen met je nieuwe tattoo: Wat je écht moet weten

Vrouw met tattoos loopt op het strand en kijkt naar de zee
Vrouw met tattoos loopt op het strand en kijkt naar de zee

Wil je gaan zwemmen met je nieuwe tattoo? Dat is helaas geen goed idee. Lees hier waarom je beter niet kunt zwemmen met je nieuwe tattoo, en wat je moet doen als je tóch een duik hebt genomen.

Mag je zwemmen met je nieuwe tattoo?

Nee, je tattoo moet eerst zijn genezen voordat je mag gaan zwemmen. Dit duurt meestal 2 tot 4 weken. Als je gaat zwemmen voordat je tattoo genezen is, kan deze minder mooi genezen of zelfs gaan ontsteken. 

Je nieuwe tattoo is namelijk een open wond, dus deze is erg vatbaar voor viezigheid en bacteriën. De zee en meertjes zitten vol met viezigheid en bacteriën, waardoor de kans groot is dat je tattoo gaat irriteren of zelfs geïnfecteerd raakt. 

Het zwembad is helaas niet veel beter. Het chloor en de andere chemicaliën in het zwembad zijn niet goed voor je nieuwe tattoo. Door de chemicaliën kan je getatoeëerde huid gaan irriteren en je kan rode bultjes of andere nare reacties krijgen. En dat wil je natuurlijk niet. 

Ook is je tattoo (te) lang onderwater als je gaat zwemmen. Hierdoor zuigt je tattoo zich vol met water. Dit kan ervoor zorgen dat je tattoo vervaagt of verkleurt. Ook zorgt het water ervoor dat je huid uitdroogt. Hierdoor gaat je nieuwe tattoo jeuken, schilferen en vervellen. Hierdoor zal je tattoo minder mooi genezen.

Kortom, ga pas zwemmen als je nieuwe tattoo genezen is. 

Wanneer is je nieuwe tattoo genezen?

“Je tattoo is genezen als hij niet meer jeukt, niet meer rood is, niet meer vervelt en er geen korstjes of losse velletje meer op je huid zitten. Je kan ook met je vinger over de huid van je tattoo voelen. Als deze glad aanvoelt (zoals normale huid) dan is je tattoo genezen”, zegt Dick de Wit van Magic Tattoo.

Meer weten over wanneer je tattoos is genezen? Lees dan onze blog.

Wat als je tóch gaat zwemmen met je nieuwe tattoo?

Nogmaals, we adviseren pas te gaan zwemmen als je nieuwe tattoo volledig is genezen. Als je dat niet doet, kan je tattoo minder mooi genezen en loop je kans op infecties.

Wil je toch gaan zwemmen met je nieuwe tattoo? Let dan op de volgende dingen:

In zeewater zit viezigheid en bacteriën en in zwembaden zitten chloor en chemicaliën. Dit is natuurlijk niet goed voor je tattoo.

Zorg er daarom voor dat je nieuwe tattoo zo min mogelijk in contact komt met het water. Makkelijker gezeg dan gedaan natuurlijk…

Houdt je tattoo zoveel mogelijk uit het water. Lukt dat niet, omdat je bijvoorbeeld op je been bent getatoeëerd? Plak dan je huid af met een waterafstotend tattoo folie.

Zodra je uit het water gaat, is het belangrijk dat je je tattoo meteen schoonmaakt. Op deze manier verwijder je de meeste bacteriën, viezigheid en chemicaliën. Hierdoor verklein je de kans op infecties en beschadigingen aan je tattoo.

Als je uit het water komt, spoel je de tattoo voorzichtig af met lauw kraanwater. Maak daarna je tattoo schoon met de juiste tattoo nazorg producten. 

  1. Gebruik een tattoo wasgel om je tattoo te wassen. Hiermee verwijder je bacteriën, chloor en andere viezigheid. 
  2. Om te voorkomen dat je huid uitdroogt en gaat schilferen, is het belangrijk dat je een tattoo nazorg zalf gebruikt.

    Benieuwd hoe jij je nieuwe tattoo perfect verzorgt? Lees dan onze blog.

Kan ik mijn tattoo afplakken voordat ik ga zwemmen?

Je bent misschien benieuwd of je tóch kunt gaan zwemmen als je je tattoo afplakt met een speciaal tattoo folie, zoals SecondSkin. Alhoewel de meeste tattoo folies waterafstotend zijn, is het niet verstandig om te gaan zwemmen met een nieuwe tattoo. SecondSkin adviseert zelf ook om niet te gaan zwemmen met een nieuwe tattoo. 

Het heeft daarom geen zin om je tattoo af te plakken met tattoo folie. Wacht totdat je tattoo volledig is genezen voordat je weer gaat zwemmen. 

Mag je wel douchen met je nieuwe tattoo?

Ja. Het is belangrijk om je nieuwe tattoo schoon te houden, dus je kunt gewoon douchen. Let hierbij op de volgende dingen:

  • Douche niet te lang (maximaal 10 minuten). Als je te lang doucht, zuigt je tattoo zich vol met water en zal hij minder mooi genezen.
  • Zet niet de harde straal op je tattoo, maar laat het water er voorzichtig langs stromen. 
  • Wrijf geen zeep of shampoo in je nieuwe tattoo. Het is het beste om een speciale wasgel voor tattoos te gebruiken.

Benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden als je gaat douchen met een nieuwe tattoo? Lees dan onze blog.

Mijn tattoo is genezen en ik ga zwemmen. Moet ik nu nog ergens op letten?

Ook als je tattoo is genezen, is het belangrijk dat je je tattoo goed blijft verzorgen. Als je je tattoo goed verzorgt, blijft deze er nog jarenlang mooi uit zien. 

Als je buiten gaat zwemmen of als je met je tattoo in de zon komt, is het daarom belangrijk dat je een goede zonnebrand gebruikt. Uv-straling is namelijk niet goed voor je huid en is ook erg slecht voor tattoo inkt. De uv-straling breekt de inkt af, waardoor je tattoo sneller zal vervagen. 

Zorg er daarom altijd voor dat je je insmeert met zonnebrand als je de zon in gaat. Gebruik minimaal SPF30, maar gebruik bij voorkeur een speciale tattoo zonnebrand

Benieuwd hoe je je tattoo het beste beschermt tegen de zon? Lees dan onze blog.

Bepanthen banner voor Tattoo Zonnebrandcreme

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie