Je eerste tattoo laten zetten | Tips van tattoo artiesten

Tattoo artiest zet een tattoo op een onderarm
Tattoo artiest zet een tattoo op een onderarm

Ga jij je eerste tattoo laten zetten? En weet je nog niet precies hoe je je moet voorbereiden op je tattoo afspraak? 

Wij vroegen 5 tattoo artiesten hoe je je voorbereid op het zetten van je eerste tattoo. 

Hieronder hebben we de tips van deze tattoo artiesten voor jou op een rijtje gezet.

Van te voren

Als het goed is heb jij je goed voorbereid op je eerste tattoo. Je hebt je idee uitgewerkt, een tattoo shop en tattoo artiest uitgezocht die je vertrouwt, en je hebt een intake gehad om je idee te bespreken.

Heb je dit allemaal gedaan? Top, dan ben jij klaar voor je tattoo afspraak.

Heb je dit nog niet gedaan? Dan is het verstandig dat je eerst je idee goed uitwerkt en een goede tattoo shop kiest. Wij hebben een paar handige tips voor je die je hier perfect bij helpen.

Alcohol en drugs maken je bloed dunner. Dat betekent dat je huid minder goed tegen het tatoeëren kan en sneller bloedt. Hetzelfde geldt voor sommige medicijnen, zoals aspirine. Daarom is het belangrijk om deze stoffen te vermijden als je een tattoo laat zetten. 

Ben je wel onder invloed van alcohol of drugs tijdens je afspraak? Dan zal je tattoo artiest de afspraak verzetten. Meestal verlies je dan ook je aanbetaling. Oftewel, zorg ervoor dat je nuchter bent. 

Als je moe bent, voel je meer pijn tijdens het tatoeëren. Een goede nachtrust helpt je te ontspannen en zorgt ervoor dat je lichaam sneller herstelt. Als je niet genoeg slaapt, doet het meer pijn en duurt het langer om te herstellen.

  • Als je ziek bent of koorts hebt
  • Als je zwanger bent
  • Als je huidproblemen hebt op de plek van de tattoo 
  • Als je flink verbrand bent op de plek van de tattoo
  • Als je onder invloed bent van alcohol of drugs
  • Als je twijfelt of toch nog een keer wilt nadenken of je écht een tattoo wilt.

De dag van de tattoo afspraak

Deze hoeven we niet uit te leggen, toch?

Tatoeëren kan lang duren en veel van je lichaam vragen. Je lichaam heeft energie nodig om de pijn te verwerken en het bloed goed te laten stromen. Dit gaat een stuk makkelijker als je van tevoren goed hebt gegeten.

Soms vallen mensen flauw tijdens het tatoeëren. Dit komt vaak door de pijn of spanning, maar meestal omdat ze niet genoeg hebben gegeten. Vooral als je gestresst bent, omdat het bijvoorbeeld je eerste tattoo is. Neem dus wat extra eten en drinken mee. 

Soms kan je bloedsuikerspiegel snel dalen, waardoor je je duizelig kunt voelen. Snelle suikers helpen om je bloedspiegel weer op peil te krijgen. Een frisdrank, dextro energy, banaan of gedroogd fruit kan dan helpen om je weer beter te voelen. Eet wat voordat je aan de sessie begint en zorg dat je wat te snacken hebt voor tijdens de tattoo sessie.

Laten we eerlijk zijn – niemand vindt het lekker om zweet en vieze geurtjes van een ander te ruiken. Tijdens het tatoeëren zit de tattoo artiest op korte afstand van jou te werken. Daarnaast zul je tijdens het tatoeëren waarschijnlijk flink gaan zweten. Dit is een normale lichamelijke reactie, maar je wilt natuurlijk wel voorkomen dat je vies ruikt. 

Daarom is het verstandig voor je tattoo afspraak een douche te nemen, zodat je fris komt opdagen voor je tattoo afspraak.

Hierboven legden we al uit waarom het belangrijk is om schoon en fris te zijn voor je tattoo afspraak.

Zorg er ook voor dat je kleding draagt die prettig zit, zodat jij maximaal kan ontspannen op je tattoo afspraak. Hierdoor kun je de pijn makkelijker verdragen. Wees niet bang dat je niet aan de ‘dresscode’ voldoet – een joggingbroek en een oud t-shirt is een prima tattoo outfit.

Let erop dat je kleding draagt die vies mag worden. Er  kan namelijk inkt op je kleren komen, en dit gaat er bij het wassen niet meer uit. 

Als je je eerste tattoo laat zetten, is het belangrijk dat jij en je artiest precies op één lijn zitten. Zorg er daarom voor dat jij en de artiest precies duidelijk hebben hoe de tattoo eruit gaat zien. Waar moet de tattoo komen, hoe groot moet die worden, kleur of zwart-wit, etc. Zo voorkom je discussie, gestress en zorg je ervoor dat jij 100% tevreden bent met het eindresultaat. 

Ook is het goed om even te bespreken hoe lang alles gaat duren. Neemt de artiest pauze? Mag je zelf ook om pauze vragen? Wat als je honger of dorst hebt? Neem dit van tevoren even door, zodat je precies weet waar jij aan toe bent als de artiest begint met werken.

Voor het zetten van je tattoo zul je waarschijnlijk een formulier moeten invullen. Hierin wordt onder andere naar je medische geschiedenis gevraagd. 

Heb je medische problemen die niet op het formulier worden beschreven? Dan is het verstandig je tattoo artiest hierover te vertellen. Zo voorkom je complicaties en teleurstellingen.

Het zetten van je eerste tattoo is waarschijnlijk spannend, dus het is logisch als je een beetje gestresst bent. Om de ervaring zo fijn mogelijk te maken, is het belangrijk dat je nu probeert te ontspannen. 

Tijdens het tatoeëren moet je lichaam hard aan het werk. Je voelt pijn en kunt gaan zweten of bloeden. Als je gespannen bent, voel je de pijn meer en beweeg je misschien onbewust, wat het voor de artiest moeilijker maakt om de tattoo goed te zetten. 

Probeer dus te ontspannen.

Blijf rustig liggen en vraag op tijd om wat te drinken of een pauze als je daar behoefte aan hebt. Probeer te genieten van het proces en houd het eindresultaat in gedachten. Over een paar uur loop jij namelijk naar buiten met een prachtige tattoo!

Tattoo tips voor vrouwen

Heb je lange haren? Neem dan een elastiekje of haarclip mee, zodat je haar niet in de weg zit tijdens het tatoeëren.

Soms is het handig om praktische kleding mee te nemen als je een tattoo laat zetten. Als je een tattoo op je been wilt, kan het lastig zijn als je een strakke spijkerbroek draagt. Als je broek moeilijk omhoog gaat of te strak zit, dan moet je misschien je hele broek uitdoen.

Als je dat vervelend vindt, kun je beter een losse broek dragen of een korte broek/legging meenemen. 

Soms moet je ook je beha losmaken of uitdoen voor een tattoo op je zij of rug. Misschien vind je het niet prettig om ontbloot in de tattoo shop te liggen. In dat geval kun je een vest of blouse achterstevoren aantrekken om jezelf te bedekken.

Ook hebben veel tattooshops speciale plakkers waarmee je je borsten kunt bedekken.

Twijfel je of je bh uitmoet, of voel je je ongemakkelijk bij de gedachte? Neem dan contact op met je tattoo artiest, zodat jullie een passende oplossing kunnen bespreken.

Na het zetten

Je eerste tattoo laten zetten kost veel energie. Doe daarom rustig aan nadat je tattoo is gezet. Heb je een lange sessie gehad? Dan is het verstandig om niet zelf te gaan rijden. Pak de bus naar huis, of laat je door iemand ophalen.

Ga naar huis toe en plan de rest van de dag niet te veel in. Laat je lichaam uitrusten en herstellen. Het is verstandig om minimaal 24 uur te wachten met sporten omdat de wond zich nog moet sluiten. 

Ben je benieuwd wanneer jij weer mag sporten met je nieuwe tattoo? Lees dan onze blog.

Als je tattoo is gezet, zit het werk van je tattoo artiest erop. Nu moet jij aan het werk – je moet namelijk je tattoo goed verzorgen. 

Het is belangrijk dat je altijd het tattoo nazorg advies van je artiest volgt. Over het algemeen komt dit neer op het volgende. 

Was je tattoo 2 – 3 keer per dag en smeer deze daarna in met zalf. Wij adviseren hiervoor de tattoo nazorg producten van Bepanthen. Zorg ervoor dat er geen viezigheid in je tattoo komt. Anders kan je tattoo gaan ontsteken. Krab niet aan je nieuwe tattoo en laat de korstjes er zelf afvallen. Als je je tattoo goed verzorgt, zal deze na 2 – 4 weken volledig genezen zijn. 

Wil je weten hoe jij je nieuwe tattoo perfect verzorgt? Lees dan onze blog

Een nieuwe tattoo is eigenlijk een open wond. Het is daarom belangrijk dat je deze goed verzorgt. Als je je nieuwe tattoo niet goed verzorgt, kan deze gaan ontsteken of lelijk genezen. En dat wil je natuurlijk niet.

Om je tattoo perfect te laten genezen, adviseren wij het volgende:

Wassen

Het is belangrijk dat je je tattoo schoonhoudt. Was daarom je tattoo 2 – 3 keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep, of een speciale tattoo wasgel. Het voordeel van een tattoo wasgel, is dat deze speciaal is gemaakt voor de getatoeëerde huid en dat deze de huid niet uitdroogt. Hierdoor zal je tattoo mooier genezen. 

Bepanthen Tattoo Wasgel voor tattoo nazorg

Smeren

Nadat je je tattoo hebt gewassen, is het belangrijk dat je je huid insmeert met een speciale tattoo zalf. Hierdoor blijft de huid vet en gehydrateerd en zal je tattoo perfect genezen. 

Als je je tattoo niet insmeert, zal deze uitdrogen en zullen er kloofjes ontstaan. Hierdoor kun je wondjes krijgen, waardoor je tattoo niet mooi zal genezen. 

Bepanthen-tattoo-nazorg-zalf

Zonbescherming

Ga je een dagje naar het strand of terrassen? Houd er dan rekening mee dat je nieuwe tattoo eerst goed moet herstellen voordat deze in de zon kan. Zolang er nog korstjes op je tattoo zitten, mag je er niet mee in de zon. Doe je dat niet, dan kan je tattoo beschadigen en minder mooi genezen.

Je kunt weer de zon in als je tattoo volledig is genezen. Zonnestralen zijn schadelijk voor je huid én voor de tattoo inkt, dus zorg ervoor dat je je tattoo altijd insmeert met zonnebrand. Gebruik hiervoor een zonnebrand met een hoge SPF. 

Ook adviseren wij een zonnebrand te gebruiken die speciaal is gemaakt voor de getatoeëerde huid, zoals Bepanthen Tattoo Zonnecrème. Deze biedt bescherming tegen de zon, verzorgt de huid én bevat vitaminen die het natuurlijk huidherstel ondersteunen.

Wil jij meer weten over hoe jij je nieuwe tattoos beschermt tegen de zon? Lees dan onze blog.

Bepanthen tattoo zonnebrand

Alright, dat was het! Volg deze tips, en je bent perfect voorbereid op je eerste tattoo.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie