Populaire tattoo stijlen kort uitgelegd

Er zijn ontzettend veel tattoo stijlen. Het kan daarom lastig zijn om de juiste stijl te kiezen voor je nieuwe tattoo. Wij leggen de populairste stijlen kort voor je uit, zodat jij de perfecte tattoo stijl kunt kiezen voor je volgende tattoo!

Handige tip!

Alle tattoos in dit artikel zijn gezet door Nederlandse tattoo shops.

Zie je een toffe tattoo? Klik erop!

Je gaat dan naar de pagina van de shop. Je kunt hier meer werk bekijken of een afspraak maken.

Handig toch?

Inhoud

Old School tattoos, ook wel American Traditional tattoos genoemd, waren vroeger vooral populair bij Amerikaanse zeelieden.

Zij reisden de wereld over en lieten tattoos zetten die symbool stonden voor de avonturen op hun verre reizen. 

Een tattoo van een zwaluw betekent bijvoorbeeld dat de drager 5000 mijl gevaren heeft.

Old school tattoos kenmerken zich door het gebruik duidelijke, realistische designs in combinatie met dikke, scherpe lijnen. De kleuren die meestal worden gebruikt zijn groen, rood, geel, blauw en zwart. Designs die we veel zien binnen deze stijl zijn rozen, ankers, vogels, schepen en stoere mannen of mooie vrouwen. Ook wordt er vaak een lint met tekst toegevoegd aan een tattoo. 

American traditional tattoo van hoefijzer op bovenarm

Black and Gray tattoos zijn ontstaan in de jaren 70 in gevangenissen. Gevangen maakten zelf naalden en zwarte inkt en tatoeëerden elkaar stiekem. 

Omdat ze alleen zwarte inkt en schaduwtinten konden maken, is de stijl Black and Gray ontstaan.

In de jaren 80 werd deze stijl populair bij het grote publiek. Black and Gray is toen opgepakt door de tattoo shops en transformeerde langzaam in de stijl die we inmiddels kennen als Black and Gray. 

Ook zijn er een aantal substromingen binnen het Black & Grey, zoals Chicano tattoos. Dit is een tattoo stijl die is geïnspireerd op de Mexicaanse gang-cultuur.

Black and grey maakt gebruik van zwarte inkt en veel schaduw tinten. De tattoos bevatten meestal veel detail en worden vaak gecombineerd met realisme.

Op zoek naar inspiratie?

Blackwork tattoos zijn al duizenden jaren oud en zijn ontstaan bij inheemse stammen. Zij gebruikten de inktzwarte tattoos om aan anderen hun spirituele status, sociale rangorde of oorlogsoverwinningen te laten zien.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt bij blackwork alleen zwarte inkt gebruikt. De stijl kenmerkt zich door duidelijke lijnen en de afwezigheid van schaduw. Blackwork wordt vaak gecombineerd met geometrische patronen of duidelijk herkenbare afbeeldingen.

Dotwork

Dotwork is al duizenden jaren oud, en werden oorspronkelijk gebruikt in religieuze kunst. Dotwork is de laatste jaren weer ontzettend populair geworden. De stijl kan gebruikt worden voor allerlei designs; van geometrie tot portretten.

Dotwork kenmerkt zich doordat er niet/nauwelijks lijnen worden gebruikt. De tattoo bestaat uit kleine, afzonderlijke stippen die samen één groot geheel vormen. Door stippen dichtbij of juist verder weg van elkaar te zetten, kan de tatoeëerder schaduw, donkere of lichte vlakken creëren.

Fine line tattoos zijn tattoos die bestaan uit een dunne lijn. Over het algemeen wordt alleen zwarte inkt gebruikt voor deze tatoeages.

In principe kan iedere afbeelding worden verwerkt tot een fine line tattoo, maar de veel voorkomende thema’s binnen de fine line zijn bloemen, namen, teksten, abstracte vormen of gedetailleerde afbeeldingen.

Fine line tattoos zijn de laatste jaren erg populair geworden. Dit komt onder andere door het feit dat tattoos meer mainstream zijn geworden, maar niet iedereen met een flink opvallende tattoo rond wil lopen. 

Fine line tattoos hebben door het dunne lijnwerk een zachte, rustige uitstraling en is daarom een geschikte stijl als je op zoek bent naar een wat subtielere tattoo.

Ben je benieuwd naar de beste Fine Line tattoo artiesten in NL? Check dan onze blog. 

Tips voor tattoo nazorg

Ontdek hoe jij je nieuwe tattoo perfect verzorgt.

Geometrisch

Geometrische tattoos zijn tattoos die bestaan uit geometrische vormen en patronen, zoals bijvoorbeeld cirkels, driehoeken, vierkanten of rechte lijnen. Symmetrie is hierbij erg belangrijk. 

Een nieuwe trend is de combinatie van geometrie en realisme. Hierbij wordt een afbeelding in tweeën verdeeld, waarbij de linkerkant realistisch wordt weergegeven, en de rechterkant geometrisch wordt weergegeven.

Een bekende stroming binnen de geometrie is de ‘sacred geometry’. Hierbij worden vormen vormen en patronen gebruikt die we ook in de natuur terugvinden, waarbij iedere vorm een eigen symbolische betekenis heeft.

De kubus staat bijvoorbeeld voor aarde, de tetrahedron staat voor vuur, en de icosahedron staat voor water.

Japanse tattoos, ook wel bekend als Irezumi, hebben een rijke geschiedenis.

De Japanse tatoeage begon als volkskunst, maar werd later gebruikt om criminelen te ‘brandmerken’. Ook werden tatoeages vooral gedragen door leden van de Yakuza, de Japanse maffia, waardoor tatoeages in Japan nog steeds worden geassocieerd met criminaliteit.

Japanse tattoos zijn over het algemeen platte afbeeldingen, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van rode, groene, gouden en bruine kleuren.

Japanse tattoos dragen veel symboliek met zich mee en vertellen een verhaal over de drager. Hiervoor worden veel thema’s uit de Japanse mythologie gebruikt, zoals koi karpers, draken, demonen en krijgers. Iedere afbeelding heeft zijn eigen betekenis.

Ben je benieuwd naar de beste Japanse tattoo artiesten in NL? Check dan onze blog. 

Mandala is Sanskriet voor ‘cirkel’. Binnen de tattoo scene is een mandala een cirkel die bestaat uit symmetrische vormen en symbolen.

Geometrie en symmetrie zijn belangrijk bij mandala’s en vormen de basiskenmerken. Een mandala staat voor balans, eeuwigheid, rust, harmonie en perfectie.

Mandala’s bestaan al veel langer dan tattoos. Ze werden al in oude Hindoeïstische en Boeddhistische kunstwerken gebruikt. Hierdoor hebben mandala tattoos een spirituele lading.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Neo-Traditional

Neo Traditional is een moderne tattoo stijl die is ontstaan uit American Traditional. De stijlen hebben veel overeenkomsten met elkaar, zoals duidelijke lijnwerk, heldere kleuren en tattoos met duidelijk herkenbare afbeeldingen.

Neo Traditional gaat echter nog een stapje verder dan American Traditional.

De tattoos bevatten over het algemeen wat meer kleurtinten en hebben meer kleurverloop. Daarnaast wordt er meer detail aan de tattoos toegevoegd en lijken de afbeeldingen minder plat.

Neo Traditional is ontstaan omdat er tegenwoordig een gigantisch kleurenpalet beschikbaar is voor tattoo artiesten, terwijl zij vroeger alleen met enkele basiskleuren konden werken. Ook zijn tattoomachines een stuk geavanceerder worden, waardoor het mogelijk is gedetailleerdere tattoos te zetten.

New School

New school is ontstaan in de jaren 70 toen tattoo artiesten begonnen te experimenteren met een ander perspectief en feller kleurgebruik. Tattoo artiesten namen kenmerken over van graffiti en haalden inspiratie uit videogames en Disney films.

Dikke lijnen, gebogen perspectief en het gebruik van felle kleuren vormen de basis voor New School.

Door de Disneyachtige manier van tekenen, wordt new school ook wel omschreven als een cartoon stijl. Veel New School tattoos bevatten elementen of karakters uit videogames, stripboeken, anime of manga.

Realisme

De naam zegt het al – realistische tattoos hebben als doel een afbeelding zo realistisch mogelijk na te maken. De focus ligt op detail en een goede tattoo artiest speelt met het licht en weet perfect hoe schaduw een afbeelding beïnvloed. 

Realistische tattoos komen voor in zwart-wit en in kleur. Afbeeldingen die vaak worden gekozen binnen het realisme zijn portretten van bijvoorbeeld overleden dierbaren, celebrities of dieren. 

De stijl heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld. Tegenwoordig kan bijna iedere denkbare kleur getatoeëerd worden, en met de nieuwste machines is het mogelijk heel fijne details aan te brengen in tatoeages.

Trash Polka is in 1998 bedacht door een kunstenaars duo uit Duitsland.

Bij Trash Polka wordt realisme gecombineerd met surrealisme. Trash Polka tattoos bevatten ook letters van verschillende lettertypes en andere lagen en afbeeldingen (Trash).

Veelgebruikte afbeeldingen zijn vogels, schedels, klokken, kompassen en abstracte vormen.

De stijl is erg herkenbaar door het kleurgebruik. De tattoos zijn in zwart-wit en er worden felle rode accenten aangebracht. Doordat er veel verschillende afbeeldingen, letters en elementen in een Trash Polka tattoo zitten, heeft deze vaak wat weg van een collage.

Trash Polka is geliefd onder tattoo liefhebbers door de bijzondere combinatie van realisme en chaos. Alles wordt in tot één samenhangend geheel verwerkt in een grote tattoo.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Maori, Polynesian en Tribal

Tribal tattoos zijn duizenden jaren oud en zijn ontstaan bij verschillende inheemse stammen (de tribes).

De bekendste getatoeëerde stammen zijn de Polynesiërs, Maori en Hawaiianen, die ieder hun eigen stroming hebben binnen de tribal tattoos. Deze stammen gebruikten de tatoeages om allerlei zaken te uiten, zoals normen en waarden, spiritualiteit, oorlogsoverwinningen, identiteit of sociale rangorde.

De ontdekkingsreiziger Kapitein Cook introduceerde de tribal tatoeages in de Westerse wereld en vandaag de dag is de tribal niet meer weg te denken uit de tattoo scene. 

Tribal tattoos hebben dikke, zwarte lijnen die in abstracte vormen over het lichaam lopen. De tattoos bestaan uit verschillende vlakken en symbolen. In de tattoos is de balans tussen inkt en lege huid belangrijk.

Door de tattoo te baseren op designs van de inheemse stammen kun je een spirituele betekenis aan je tattoo geven. 

Watercolour

Watercolour tattoo is een nieuwe tattoo stijl die is geïnspireerd op waterverf kunstwerken.

Tattoo artiesten gebruiken vergelijkbare technieken als kunstenaars, waardoor de tattoos een schilderachtige stijl hebben.

Kenmerken van watercolour tattoos zijn verfdruppels, spetters en vloeiende lijnen waarbij de inkt niet binnen de grenzen van de afbeelding blijft. Over het algemeen wordt er nauwelijks zwarte inkt gebruikt. Felle kleuren vormen de basis voor de afbeelding, waarbij de kleuren soms worden verdund om een waterverf effect te krijgen.

Veel voorkomende afbeeldingen bij watercolour zijn bloemen, dieren en bekende kunstwerken.

Klaar voor de volgende stap?

Nu je dit hebt gelezen, weet jij de belangrijkste info over de verschillende tattoo stijlen.

Het is nu tijd voor de volgende stap: inspiratie opdoen voor je volgende tattoo en snel een afspraak maken! 

Reacties

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie