Tattoo shop marketing: Hoe onderscheid je je van de concurrentie?

Je hebt het vast gemerkt: in Nederland zijn er ontzettend veel tattoo shops bijgekomen.

Op 1 januari 2024 stonden er maar liefst 3.940 geregistreerd bij de KVK. Dat is bijna het dubbele van 2020; toen waren dat er 2.629.

Met zoveel concurrentie is het een uitdaging om op te vallen. Hoe zorg je ervoor dat klanten juist naar jouw shop komen? In deze blog geven we je tips hoe je je kunt onderscheiden de concurrentie.

Goed vindbaar zijn in Google

Het zal je niet verbazen dat Google de nummer één plek is waar mensen zoeken naar tattoo shops. Met een indrukwekkend marktaandeel van 92% in Nederland is het cruciaal om hier goed vindbaar te zijn. Maar hoe pak je dat aan?

 • Begin met het gebruik van relevante zoekwoorden op je website. Denk aan termen zoals “tattoo shop [jouw plaatsnaam]” of “realistische tattoos”. Hiermee trek je de juiste bezoekers naar je site.
 • Schrijf ook regelmatig blogs over onderwerpen die relevant zijn voor jouw klanten. Denk aan artikelen over de tattoo stijlen die je aanbiedt of tips over tattoo nazorg. Zo laat je niet alleen zien dat je kennis van zaken hebt, maar help je ook potentiële klanten op weg.
 • Een snelle en gebruiksvriendelijke website is ook een must. Niemand zit te wachten op een trage site of ingewikkelde navigatie. Zorg dus dat alles soepel loopt, zodat bezoekers makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

Waarom is dit belangrijk? Een goede online aanwezigheid en vindbaarheid maken het verschil. Klanten kiezen vaak voor de shop die ze als eerste vinden of waarvan ze het meest te weten komen via de website.

Maak een gratis Google Bedrijfsprofiel én verzamel reviews

Een Google Bedrijfsprofiel is een krachtige tool. Waarom?

Allereerst vergroot het je zichtbaarheid op Google Maps. Klanten kunnen je makkelijk vinden en zien direct je locatie, openingstijden en zelfs foto’s van je werk.

Een Google Bedrijfsprofiel helpt ook bij het opbouwen van vertrouwen. Hoe? Door reviews. Positieve reviews van tevreden klanten laten zien dat jouw shop betrouwbaar en kwalitatief is.

Een makkelijke manier om reviews te verzamelen is door je klanten een automatische email te sturen na een tattoo afspraak. Bedank je klanten voor hun bezoek en vraag of ze een review willen achterlaten. De meeste mensen zijn bereid dit te doen als ze een positieve ervaring hebben gehad.

Het verzamelen van positieve reviews kan je echt onderscheiden van je concurrenten. Klanten kiezen sneller voor een shop met goede reviews. Het is dus niet alleen goed voor je online reputatie, maar ook voor het aantrekken van nieuwe klanten.

Benadruk wat jouw tattoo shop uniek maakt

Kijk kritisch naar jouw shop, je lokale concurrenten en probeer te ontdekken wat jouw tattoo shop uniek maakt, bijvoorbeeld:

 • Komen er in jouw shop veel (internationale) gast artiesten?
 • Ben je een all-round tattoo shop waar iedereen terecht kan?
 • Of ben je juist gespecialiseerd in 2 of 3 tattoo stijlen?
 • Gebruik je vegan inkt en diervriendelijke tattoo nazorg producten?

Probeer te ontdekken wat jouw shop uniek maakt, en laat dit naar voren komen op je website en andere kanalen.

Geen zin en tijd om dit zelf op te pakken? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met Social Beards en kijk hoe zij je kunnen helpen.

Laat klanten een online intake plannen

Geef je klanten de keuze een intake fysiek of online in te laten plannen.

Klanten hoeven zo niet speciaal naar je shop te komen voor een eerste afspraak, waarmee je reistijd voor je klanten bespaart. Ook kun je zo gemakkelijk klanten van verder weg aantrekken.

Daarnaast geef je klanten een keuze. In plaats van klanten het gevoel te geven dat ze langs moeten komen, geef je ze de vrijheid om zelf te kiezen wat hen het beste uitkomt.

Een online intake systeem is heel makkelijk op te zetten. Dit kan met een gratis tool zoals Calendly, of met een tool die speciaal is ontwikkeld voor tattoo shops, zoals Tattoogenda.

Het tattoo design 1 dag eerder aanleveren

We begrijpen dat je druk bent. Maar dit kan een groot verschil maken in hoe klanten jouw shop ervaren.

Uit onze enquêtes blijkt dat de meerderheid van de klanten de voorkeur geeft aan tattoo shops die het design eerder aanleveren (en dus niet op de dag zelf pas). Hiermee geef je klanten voldoende tijd om rustig na te denken over het ontwerp.

Want eerlijk is eerlijk; wij hebben zelf ook wel eens “Ja” gezegd tegen een design, waar we achteraf toch niet 100% tevreden mee waren.

Aanbieden van tattoo nazorg producten

Het aanbieden van tattoo nazorg producten is een manier om je klanten écht te ontzorgen na hun tattoo sessie.

Klanten zijn vaak vermoeid na het zetten van een tattoo. Hoe prettig is het dan als ze direct bij jou in de shop de nazorg producten kunnen kopen, zonder nog naar een andere winkel te hoeven gaan?

Maar er zijn nog meer voordelen:

 • Klanttevredenheid: Door nazorg producten aan te bieden, verzorg je het tattoo proces van A tot Z. Daarmee verhoog je de klanttevredenheid.
 • Expertise: Door zelf de juiste producten aan te bieden laat je zien dat jij een pro bent. Niet alleen in het zetten van tattoos, maar ook in het verzorgen ervan.
 • Extra inkomsten: €10 – €25 marge per klant is aan het einde van de maand al gauw €250 – €600 extra omzet!

Gratis samples van Bepanthen

Bepanthen heeft een mooie actie. Je kan gratis samples bestellen van hun tattoo nazorg producten om weg te geven aan je klanten. Zo stuur jij tevreden klanten naar huis die de eerste paar dagen voorzien zijn van de juiste tattoo nazorgp roducten. Dit kost je helemaal niets, terwijl je extra service biedt en de klant 100% ontzorgt.

Interesse? Bestel dan gratis Bepanthen tattoo nazorg samples.

Bepanthen tattoo nazorg producten staan op getatoeëerde onderarm

Een goede tattoo nazorg instructie

Jij weet als geen ander dat tattoo nazorg ontzettend belangrijk is. Zorg er daarom voor dat je klanten precies weten hoe ze hun nieuwe tattoo moeten verzorgen.

Een mondelinge instructie werkt vaak niet goed. Een klant is uitgeput of gespannen van de tattoo sessie en kan niet alle informatie onthouden. Zorg daarom voor een papieren nazorg instructie, of geef een kaartje mee met een QR-code.

Heb je zelf nog geen tattoo nazorg instructie online staan? Dan mag je ook verwijzen naar die van ons. Hierin leggen we precies uit hoe je voor je nieuwe tattoo moet zorgen, en behandelen we veelgestelde vragen.

Onze tattoo nazorg instructie vind je hier.

Zichtbaarheid op Pinterest en TattooFinders

Veel shops zijn te vinden op Instagram en sommigen ook op Facebook en TikTok. Pinterest wordt vaak vergeten, terwijl dit hét platform is voor tattoo inspiratie.

En we horen je denken: “Ik ben al druk genoeg. Ik heb geen zin en tijd om nog een platform bij te houden.”

Gelukkig hoeft dat ook niet. Het is namelijk heel makkelijk om Pinterest aan je Facebook of Instagram te koppelen, waardoor je posts op andere platformen automatisch op Pinterest worden gedeeld. Hiervoor kun je gebruik maken van een gratis tool als Make.

Daarnaast is er nog een populair platform, namelijk ons eigen platform: tattoofinders.nl. Maandelijks zoeken 15.000+ mensen naar een tattoo shop via onze website. Maak daarom een gratis profiel aan en krijg gratis afspraken van onze bezoekers.

Bonus tip: Krijg gratis tattoo nazorg producten

Goed nieuws voor tattoo shops! Bepanthen heeft een speciale actie waarbij je gratis tattoo nazorg producten kunt bestellen om weg te geven aan je klanten.

Dus wil je je onderscheiden en je klanten écht iets extra’s bieden? Bied dan je klanten gratis tattoo nazorg producten aan. 

Bepanthen tattoo producten met tattoo artiest -1
mood_bad
 • Reacties zijn uitgeschakeld