Met je tattoo in de zon? Let goed op deze dingen!

Waar moet je op letten als je met een nieuwe tattoo in de zon wilt? En met een tattoo die genezen is? En welke zonnebrandcrème is het beste voor tattoos?

Wij hebben alle informatie over tattoos, zonnen en zonnebrand op een rijtje gezet. Daardoor kun jij zorgeloos genieten van de zon, zonder dat je tattoos verkleuren.

Hoelang moet je uit de zon blijven met je tattoo?

Dit hangt ervan af of je een nieuwe tattoo hebt, of dat je tattoo al genezen is. Er zijn verschillen in het gebruik van zonnebrand, hoelang je in de zon mag blijven en meer. We hebben het hieronder voor je uitgeschreven.

Nieuwe tattoo en de zon

Je nieuwe tattoo tegen de zon beschermen

Een nieuwe tattoo is een open wond. Deze moet eerst goed herstellen voordat je in de zon kan. 

Het duurt 2 – 4 weken totdat de wond genezen is. Maar de diepere huidlagen, die je beschermen tegen uv-stralen, moeten ook genezen. Dit duurt gemiddeld 6 – 8 weken, maar kan tot wel 3 maanden duren. 

Blijf tot die tijd met je tattoo uit de zon. Doe je dat niet, dan kan je huid beschadigen en verbranden. Hierdoor zal je tattoo minder mooi genezen en kan hij sneller vervagen.

Mag je zonnebrand smeren op je nieuwe tattoo?

Nee! Smeer geen zonnebrand op je tattoo als deze nog niet geheeld is. 

Een nieuwe tattoo is namelijk een open wond en deze moet eerst nog herstellen. Zonnebrand bevat chemicaliën die alleen bedoeld zijn om op onbeschadigde huid te smeren.

Als je zonnebrand in een nieuwe tattoo smeert, kunnen de chemicaliën ervoor zorgen dat de wond gaat irriteren, jeuken of zelfs gaat infecteren. Hierdoor zal je tattoo minder mooi genezen of zelfs vervagen.

Je mag zonnebrand op je nieuwe tattoo smeren als de wond volledig is geheeld. Dat is wanneer alle korstjes en velletjes eraf zijn en je tattoo glad aanvoelt. Dit duurt gemiddeld 2 – 4 weken.

Hoe kan ik mijn nieuwe tattoo het beste tegen de zon beschermen?

Heel simpel: je kunt je tattoo het beste uit de zon houden. Zo voorkom je dat de uv-straling je huid of tattoo schade aanbrengt.

Je houdt je tattoo uit de zon door de schaduw op te zoeken. 

Ook kun je een kledingstuk gebruiken om je tattoo te bedekken. Let erop dat je kleding niet te strak over je nieuwe tattoo zit. Je tattoo moet kunnen ademen en er moet geen viezigheid, zoals pluisjes, in de wond komen.

Wanneer mag ik met mijn nieuwe tattoo in de zon?

Je kunt pas met je tattoo in de zon als deze helemaal is geheeld. 

De wond is na 2 – 4 weken al geheeld, maar het duurt 6 – 8 weken voordat de huid volledig hersteld is en je weer tegen uv-stralen beschermt. 

Daarom adviseren wij 6 – 8 weken te wachten voordat je weer de zon in gaat.

Wanneer je tattoo helemaal is geheeld, kun je voorzichtig weer de zon opzoeken. Zorg ervoor dat je altijd zonnebrand smeert als je de zon in gaat. Let op dat je je goed insmeert met SPF30 of SPF50 en dat je niet verbrandt.

Ga je toch eerder in de zon, dan loop je kans dat je verbrandt en je tattoo beschadigt. Hierdoor zal je tattoo minder mooi genezen en kan deze zelfs vervagen.

Wat gebeurt er als mijn nieuwe tattoo verbrandt?

Allereerst zal het langer duren voordat je tattoo volledig is genezen. Een nieuwe tattoo is een open wond die aan het herstellen is en als je verbrandt beschadig je de huid opnieuw. De wond krijgt dus meer te verduren en het kan enkele weken extra duren voordat deze volledig is genezen. 

Als je flink verbrandt, loop je de kans permanente schade aan te brengen aan je tattoo. Je kunt kleine littekens krijgen op je tattoo, waardoor deze niet mooi geneest. Een flinke verbranding kan er ook voor zorgen dat de inkt vervaagt. 

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Geheelde tattoo en de zon

Mag ik met mijn geheelde tattoo in de zon?

Ja, je mag met je tattoo in de zon als deze helemaal is genezen. Dit is gemiddeld na 6 – 8 weken. Let wel goed op. De eerste jaren verbrandt de huid van je tattoo namelijk sneller. Ook kan de inkt aangetast worden door de uv-straling, waardoor je tattoo vervaagt. 

Het is daarom belangrijk dat je je tattoo altijd insmeert als je in de zon gaat.

Gebruik een zonnebrandcrème van SPF30 of SPF50 en gebruik bij voorkeur een zonnebrand die speciaal is gemaakt voor tattoos, zoals Bepanthen Tattoo Zonnecrème.

Welke zonnebrand is geschikt voor mijn tattoo?

Het belangrijkst is dat je een zonnebrand met een hoge SPF gebruikt, dus SPF30 of SPF50. Zo voorkom je dat je verbrandt en dat de uv-straling je tattoo laat vervagen.

Daarnaast adviseren wij een zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal gemaakt is voor de getatoeëerde huid, zoals Bepanthen Tattoo Zonnecrème. Deze biedt bescherming tegen de zon, verzorgt de huid én bevat vitaminen die het natuurlijk huidherstel ondersteunen. Zo kun jij zorgeloos genieten van de zon. 

Bepanthen Tattoo Zonnecrème

Wat gebeurt er als mijn tattoo verbrandt?

Uv-stralen zijn schadelijk voor je huid én voor je tattoo. Als je verbrandt lopen ze allebei schade op. 

Als je huid verbrandt wordt deze rood, pijnlijk en opgezwollen. De uv-stralen brengen ook schade aan aan je inkt en zullen er langzaam voor zorgen dat je inkt afgebroken wordt en vervaagt.

Dit zal niet direct gebeuren na één keer verbranden, maar door de jaren heen zal dit zich opbouwen. Na 10 jaar kun je zeker zien wie er wel goed voor zijn tattoos heeft gezorgd, en wie er zonder zonnebrand op het strand heeft lopen bakken. 

Zorg er dus voor dat je altijd zonnebrandcrème gebruikt wanneer je met je tattoos in de zon gaat. Zo blijven ze het langste mooi.

Wat moet ik doen als mijn tattoo is verbrand?

Als je tattoo verbrand is, is het belangrijk de huid goed te verzorgen. Volg hierbij dezelfde tips als bij een normale verbanding: 

  • Spring onder een koude douche, of laat koud water over het verbrande gebied lopen om de pijn en zwelling te verminderen. Dep jezelf daarna voorzichtig droog. 
  • Hydrateer je verbrande huid met aloë vera, lotions of aftersun. 
  • Drink voldoende water, aangezien je door een verbranding kunt uitdrogen.
  • Zorg ervoor dat je verbrande huid niet nog meer verbrandt. Draag losse kleding om de huid tegen de zon te beschermen. 

Zorg er in het vervolg voor dat je altijd een goede zonnebrandcrème gebruikt. Dit is altijd belangrijk, maar extra belangrijk voor getatoeëerde huid. 

Verbrande tattoo op schouder

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk je tattoo tegen de zon te beschermen?

Zonnestralen zijn ontzettend sterk en kunnen schadelijk zijn voor je huid en voor je inkt. Je kan verbranden, waardoor je huid beschadigt en je tattoo zelfs kan vervagen. De uv-stralen dringen diep door in je huid en zullen op de lange termijn je tattoo laten vervagen.

Hoelang moet mijn nieuwe tattoo uit de zon blijven?

Zolang een tattoo aan het helen is, is het belangrijk dat je uit de zon blijft. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de wond van een tattoo genezen is. Het duurt ongeveer 6 – 8 weken voordat de diepere huidlagen genezen zijn. Deze beschermen je huid tegen uv-straling.

Blijf tot die tijd met je tattoo uit de zon. Doe je dat niet, dan kan je huid beschadigen en verbranden. 

Wanneer is mijn tattoo genezen?

Het genezingsproces bestaat uit 2 onderdelen, namelijk 1) het genezen van de tattoo en 2) het genezen van de huid.

De tattoo is genezen zodra de bovenste huidlaag geheeld is. Dat is wanneer alle korstjes en velletjes eraf zijn en je tattoo glad aanvoelt. Dit duurt gemiddeld 2 – 4 weken.

Het duurt gemiddeld 6 – 8 weken voordat je huid volledig is genezen. Tot die tijd is je huid extra gevoelig voor uv-licht. Hierdoor verbrand je extra snel, waardoor je huid of tattoo kan beschadigen

Welk effect hebben uv-stralen op tattoo inkt?

Uv-stralen zorgen ervoor dat je huid melanine aanmaakt, waardoor je bruin wordt. Wanneer uv-stralen je tattoo raken, zal de inkt ook donkerder worden. Daarnaast dringt uv-A diep in je huid door, waardoor het ook je tattoo inkt raakt. Hierdoor wordt de inkt langzaam afgebroken en verlaat het je lichaam via de lever. Het effect? Je tattoo vervaagt.

Zorg er daarom altijd voor dat je je tattoo goed insmeert met een goede zonnebrandcrème.

Tattoo verbrand en vervaagd door zon op rug bij man en vrouw

Kan een tattoo vervagen door de zon?

Ja, op de lange termijn vervaagt je tattoo altijd door de zon. Uv-stralen breken de inkt in je huid langzaam af. Hierdoor vervaagt je tattoo langzaam en verliest deze scherpte.

Gelukkig heb je grotendeels zelf in de hand hoe snel dit proces gaat.

Zorg ervoor dat je altijd een goede zonnebrandcrème gebruikt en dat je niet te lang in de zon gaat. Daarnaast kun je kleding dragen over je tattoo om deze te beschermen tegen de sterke zonnestralen.

Kan ik onder de zonnebank met mijn nieuwe tattoo?

Tattoos of niet – de zonnebank is gewoon niet goed voor je. De straling van de zonnebank is veel sterker dan de echte zon en je tattoo is extra gevoelig.

Wil je toch naar de zonnebank? Dat kan als deze volledig is geheeld. Dit is gemiddeld na 6 – 8 weken. Let erop dat je een goede zonnebrand gebruikt (bijv. deze zonnebrand voor tattoos) en dat je je tattoo goed insmeert.

Foto van een zonnebank, handoek en bril

Is het slim om in de zomer een tattoo te nemen?

Het kan verleidelijk zijn om een tattoo in de zomer te nemen. Het is lekker weer en je loopt waarschijnlijk vaak rond met blote armen of benen. Perfect dus om je nieuwe tattoo te showen!

Helaas is de zomer ook een tijd waarin we veel buiten zijn in de zon, of afkoelen in het zwembed. Dit is helaas niet goed voor je nieuwe tattoo, omdat je water en zon moet vermijden totdat deze volledig genezen is.

Een tattoo nemen in de zomer kan dus wel, maar het is zeker niet ideaal.

Wij adviseren een tattoo te nemen als de zomer voorbij is. Dan kun jij zorgeloos genieten van al het moois dat de zomer te bieden heeft, zonder dat jij je druk hoeft te maken over je nieuwe tattoo.

Vrouw met tattoos zit op het strand in de zon

Welke zonnebrandcrème is het beste voor mijn tattoo?

Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème voldoet aan de volgende vereisten:

  • SPF30 of SPF50 (hoe hoger, hoe beter!)
  • Uv-A én uv-B bescherming
  • Vermijd producten met alcohol, parfum en andere chemicaliën

Daarnaast adviseren wij een zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal is gemaakt voor de getatoeëerde huid, zoals Bepanthen Tattoo Zonnecrème. Deze voldoet aan alle bovenstaande eisen, trekt snel in, is waterafstotend én bevat vitaminen die het natuurlijk huidherstel ondersteunen. Zo kun jij zorgeloos genieten van de zon.

Bepanthen Tattoo Zonnecrème

Conclusie

Wij houden van de zon, maar we houden nóg meer van mooie tattoos.

Heb je een nieuwe tattoo laten zetten? Vermijd de zon dan totdat je tattoo volledig is geheeld. Daarna kun je de zon opzoeken, als je er maar voor zorgt dat je je goed insmeert, met bijvoorbeeld Bepanthen Tattoo Zonnecrème.

Zo zorg jij ervoor dat jouw tattoos er over tientallen jaren nog steeds mooit uitzien!

Reacties

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie