Mag je sporten met je nieuwe tattoo? Check onze tips!

Man met tattoos staat te zweten in de sportschool
Man met tattoos staat te zweten in de sportschool

Hey sportieveling! Je hebt net een nieuwe tattoo laten zetten en je staat te popelen om weer te gaan sporten. Gymmen, zwemmen, hardlopen of voetballen. Maar kan je eigenlijk wel sporten met een nieuwe tattoo? En waar moet je dan op letten?

Wij leggen de belangrijkste do’s and don’ts kort voor je uit, zodat jij veilig kunt sporten met je nieuwe tattoo.

Kan ik sporten met een nieuwe tattoo?

Kort antwoord: Ja. Het is belangrijk om de eerste 24 – 48 uur rust te houden zodat je tattoo de kans krijgt om te helen. Daarna kun je het sporten rustig weer oppakken.

Waarom? Een nieuwe tattoo is eigenlijk een open wond en deze heeft tijd nodig om te helen. De eerste 48 uur is je tattoo daarom extra vatbaar voor vieze bacteriën. Als je gaat sporten kan er zweet of viezigheid in je nieuwe tattoo komen, wat ervoor kan zorgen dat hij niet mooi geneest of zelfs geïnfecteerd raakt.

Daarnaast is het zetten van een tattoo ook een aanslag op je lichaam. Het is belangrijk dus even rust te nemen!

Na 48 uur is de huid gesloten en ga je naar de volgende fase van je genezingsproces. Het is belangrijk dat je je nieuwe tattoo goed blijft verzorgen, maar je kunt nu wel weer sporten.

Tips voor het sporten met je nieuwe tattoo

 • Ga niet meteen sporten. Wacht 24- 48 uur en geef je tattoo tijd om te herstellen.
 • Als je weer gaat sporten, is het belangrijk dat je je tattoo niet te veel belast. Heb je een tattoo laten zetten op je spierbal? Laat de bicep curls dan even zitten. Benen trainen of hardlopen is natuurlijk wél prima!
 • Smeer je tattoo voor het sporten in met een tattoo nazorg zalf. Zo blijft de huid soepel en voorkom je dat je tattoo gaat scheuren. 
 • Zorg er tijdens het sporten voor dat je tattoo schoon blijft. Je tattoo is een open wond en daar wil je geen viezigheid in krijgen.
 • Het is slim om je tattoo te bedekken tijdens het sporten. Dit kan bijvoorbeeld met second skin of met losse kleding. Zorg er wel voor dat je tattoo kan blijven ademen.
 • Zit tijdens het sporten niet aan je tattoo met ‘vieze’ handen. Je weet maar nooit welke bacteriën er op al die dumbells zitten!
 • Na het sporten wil je je tattoo schoonmaken en om viezigheid en bacteriën te verwijderen. Daarom was je na het sporten je tattoo met Bepanthen Tattoo Wasgel of een anti-bacteriële zeep. Zo voorkom je infecties.
 • Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna (douchen kan wel).
 • Douche kort en met een normale temperatuur. Als je te lang onder de douche staat of met té heet water doucht, zal je tattoo niet mooi genezen.

Lees hier nog meer tips voor tattoo nazorg.

Welke sporten kan ik niet doen met een nieuwe tattoo?

Alles hangt af van de plaatsing en grootte van je tattoo. Vermijd sporten waarbij er wrijving of contact is met de plek die is getatoeëerd.

 • Heb je een nieuwe tattoo op je onderbeen? Dan is voetbal misschien niet zo handig, maar je rug trainen in de sportschool kan prima!
 • Heb je een nieuwe tattoo op je arm? Boulderen is dan misschien niet handig, maar een rondje hardlopen kan prima!

Het hangt dus af van de situatie.

Het wordt afgeraden om deze sporten te doen met een nieuwe tattoo:

Watersport
Met je nieuwe tattoo mag je niet in het water. De chemicaliën zijn niet goed voor je huid en een tattoo die zich volzuigt met water geneest niet mooi. Ga daarom niet zwemmen totdat je tattoo volledig genezen is (2 – 4 weken).

Vechtsporten
Vechtsporten zoals kickboxen, MMA, of boksen kunnen zorgen voor directe impact op de tattoo. Dit zorgt ervoor dat je tattoo beschadigt en misschien slechter geneest. En dat wil je natuurlijk absoluut niet.

Contactsporten
Denk hierbij aan sporten als rugby of voetbal. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij vechtsporten. Je wilt je tattoo schoon houden en rust geven. Als je dat niet kunt garanderen, is het misschien beter om even te wachten totdat je tattoo volledig genezen is.

Buitensport
Op zich is het prima om buiten te sporten, maar zorg er wel voor dat je je tattoo beschermt tegen de zon! Dit kan bijvoorbeeld door je tattoo af te dekken, of in te smeren met een tattoo zonnebrandcrème.

Langdurige cardio
Op zich is cardio prima, maar er zijn twee dingen waarop je moet letten – langdurige wrijving en zweet. Let erop dat tijdens het rennen de getatoeëerde plek niet veel belast wordt met wrijving (als bijvoorbeeld je been getatoeëerd is). Let er ook op dat er niet te veel zweet in je tattoo komt, want dat verstoort het genezingsproces.

Man met tattoos staat te zweten in de sportschool

Kan ik naar de sportschool met mijn nieuwe tattoo?

Ja, dat kan. Let erop dat je eerst 24 – 48 uur wacht, zodat je huid kan herstellen en je lichaam kan rusten. Daarna kun je weer naar de sportschool. Let er wel op dat je lichaamsdelen traint die niet getatoeëerd zijn. Hierdoor kan je tattoo rusten en komt er geen stress op de huid.

Zodra je tattoo aan het genezen is, kun je ook de lichaamsdelen trainen die getatoeëerd zijn. Zorg ervoor dat de huid niet te veel opgerekt wordt, want dan gaat de tattoo scheuren. Onze tip: smeer voor het sporten je tattoo in met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf. Hierdoor blijft de huid soepel en verklein je de kans op scheuren.

Mag ik zwemmen met mijn nieuwe tattoo?

Nee, met een nieuwe tattoo mag je 2 – 3 weken niet zwemmen, in bad of naar de sauna. Hier kun je namelijk infecties oplopen. De inkt kan ook uitlopen als je nieuwe tattoo te lang onder water blijft. Douchen mag wel natuurlijk. Zodra je tattoo volledig is verveld en is genezen, mag je gewoon weer zwemmen en naar de sauna. 

Wanneer is mijn tattoo genezen?

Je tattoo is genezen zodra deze niet meer verveld. Dit verschilt per persoon en tattoo, maar duurt gemiddeld 2 – 4 weken. Zolang je tattoo nog vervelt, moet je doorgaan met de tattoo nazorg en let je erop dat je deze niet te veel belast met het sporten.

Wanneer je tattoo niet meer vervelt, is de tattoo genezen. Je kunt nu weer alle sporten doen die je wilt en na tijd uitgebreid douchen!

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie