Second Skin tattoo folie: Tips voor verwijderen & perfecte genezing

Tattoo met second skin tattoo folie
Tattoo met second skin tattoo folie

Je hebt net een nieuwe tattoo laten zetten en je tattoo artiest heeft de tattoo netjes ingepakt met zelfklevend tattoo folie, zoals Second Skin.

Maar wat nu? Hoe lang mag het tattoo folie erop blijven zitten? En hoe verwijder je Second Skin?

Wij leggen het kort voor je uit en beantwoorden veelgestelde vragen. Zo weet jij zeker dat je nieuwe tattoo perfect zal genezen.

Heb ik normaal tattoo folie of zelfklevend tattoo folie? 

Na het zetten brengt je tattoo artiest folie aan over je nieuwe tattoo. Over het algemeen is dit:

1) normaal huishoudfolie, of
2) zelfklevend tattoo folie, zoals Second Skin of Saniderm.

Deze blog gaat over zelfklevend tattoo folie, zoals Second Skin.

Is jouw tattoo ingepakt met normaal huishoudfolie? Lees dan deze tattoo nazorg blog

Voordelen van Second Skin 

Oké, even één stapje terug. Want wat zijn eigenlijk de voordelen van Second Skin? 

 • Je tattoo droogt niet uit
  Na het zetten van je tattoo, smeert je artiest een dun laagje zalf over je tattoo. Dit beschermt tegen infecties, hydrateert de huid en ondersteunt het genezingsproces. Normaal gesproken wordt deze zalf weggespoeld als je ‘s avonds je tattoo wast, maar met Second Skin blijft dit op je huid zitten. 
 • Beschermt tegen viezigheid en bacteriën
  Je nieuwe tattoo is een open wond en is daarom erg vatbaar voor viezigheid, bacteriën en infecties. Normaal gesproken moet je daarom je nieuwe tattoo goed schoon houden. 

  Met Second Skin heb je hier geen last van. Door het zelfklevende folie kunnen er geen bacteriën of viezigheid in je tattoo komen. Hierdoor loop je minder risico. 
 • Beschermt 3 – 5 dagen
  Second Skin mag je ongeveer 3 – 5 dagen laten zitten. Als je het folie daarna verwijdert is de tattoo al bijna volledig genezen.

  Smeer je tattoo nu nog in met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf totdat hij volledig is genezen. Benieuwd wanneer je tattoo volledig is genezen? Lees dan deze blog
 • Minder werk met tattoo nazorg
  Normaal gesproken moet je in het begin een aantal keer per dag je tattoo verzorgen. Eerst wassen met een tattoo wasgel, daarna droogdeppen met een schone doek, en daarna voorzichtig insmeren met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf.

  Met zelfklevend tattoo folie heb je hier geen last van. Alle goede stoffen zitten al opgesloten achter het folie, waardoor je lichaam geen hulp nodig heeft bij het genezingsproces. Makkelijk toch?
 • Geen vieze kleren of lakens
  De eerste 24 uur kan er wat viezigheid uit je tattoo lekken, namelijk bloed, inkt en wonvocht. Dit is heel normaal en hoort bij het genezingsproces.

  Maar er is wel een probleem: tattoo inkt is ‘made to last’. Dat krijg je dus niet meer uit je kleren of uit je beddengoed. 

  Daarom vinden wij het ook fijn om Second Skin te dragen. Je kleren en beddengoed blijven schoon. 

Hoe lang mag Second Skin op je tattoo blijven zitten? 

Second Skin mag je 3 – 5 dagen laten zitten. Je mag het verwijderen als de tattoo niet meer bedekt is, of als er veel inkt en vocht achter het folie zit.

Heeft je artiest gewoon huishoudfolie gebruikt? Dan mag je dit na 2 – 5 uur al verwijderen. Daarna start je met de tattoo nazorg.

Wanneer moet je Second Skin verwijderen?

Over het algemeen mag je het folie 3 – 5 dagen laten zitten. Toch kan het zijn dat je Second Skin al eerder moet verwijderen. Hieronder de 3 meest voorkomende redenen. 

 1. Bloed, inkt en wondvocht

De eerste 24 uur komt er nog veel bloed, inkt en wondvocht uit je tattoo lopen. Dit is heel normaal en hoort bij een gezond genezingsproces.

Vaak blijft het vocht achter het folie zitten in een waterbel. Hierdoor kan je tattoo niet optimaal genezen.

Daarom is het verstandig om het folie na 24 uur te verwijderen en de tattoo goed te wassen. Daarna kun je opnieuw zelfklevend folie aanbrengen, of de tattoo zonder folie laten genezen.

Second skin vol met inkt en wondvocht
 1. Ontblote tattoo

Zelfklevend folie dekt je tattoo volledig af, waardoor het is beschermt tegen viezigheid en bacteriën. Maar wanneer het folie begint op te krullen en je tattoo ontbloot wordt, is deze niet langer beschermd tegen viezigheid. Sterker nog, als er viezigheid onder het folie komt, kan dit makkelijker gaan broeien en ontsteken. 

Daarom is het verstandig het folie te verwijderen als je tattoo niet langer volledig bedekt is. Maak de tattoo daarna goed schoon, en breng de folie opnieuw aan of laat de tattoo zonder folie genezen.

Second Skin bedekt huid niet volledig
 1. Warme, dikke, rode of geïrriteerde huid

De eerste 24 uur is het normaal dat je huid geïrriteerd is, maar daarna zou je huid rustiger moeten worden.

Blijft je huid dik, rood, warm of geïrriteerd? Dan kan dit een teken zijn dat er iets niet goed zit. 

In dit geval is het verstandig je tattoo folie te verwijderen. Maak je tattoo schoon en kijk of de klachten afnemen. Zo niet, neem dan contact op met je tattoo artiest om te kijken wat er aan de hand is. 

Hoe verwijder ik Second Skin? 

Tip: Wij vinden het het makkelijkst om Second Skin onder de douche of onder de kraan te verwijderen. Door het water laat de Second Skin makkelijker los, en daarna kan je de tattoo meteen wassen.

Stap 1: Voorbereiding
Was eerst je handen met zeep. Zo voorkom je dat er bacteriën of viezigheid in je tattoo komen.

Houd een milde zeep of tattoo wasgel bij de hand, zodat je de tattoo ook kan wassen nadat je het folie hebt verwijderd. 

Stap 2: Randjes losmaken
Begin voorzichtig aan een hoekje van het folie. Trek het langzaam los, zodat je de huid en de tatoeage niet beschadigt.

Stap 3: Langzaam trekken
Trek het folie langzaam en in een lage hoek van de huid af. Dit vermindert de kans op pijn en irritatie. 

Stap 4: Wassen en smeren
Was de tattoo voorzichtig met milde zeep en lauwwarm water. Dep de huid droog met een schone handdoek en breng een dunne laag tattoo nazorg zalf aan.

Hoe was ik mijn tattoo?

Stap 1: Handen wassen
Was eerst je handen met een milde, ongeparfumeerde zeep. Zo voorkom je dat er bacteriën of viezigheid in je tattoo komen. 

Stap 2: Sopje maken
Doe daarna wat zeep of tattoo wasgel op je handen. Meng dit met water en laat het een beetje opschuimen.

Stap 3: Tattoo wassen
Dep het sopje voorzichtig op je tattoo en begin met wassen. Er zit waarschijnlijk veel inkt, bloed en wondvocht op je tattoo en dit wil je allemaal weghalen.

Let erop dat je niet te hard wrijft of boent, omdat je dan de tattoo kan beschadigen.

Stap 4: Afspoelen en opdrogen
Heb je de tattoo goed schoongemaakt en is alle viezigheid weg? Dan spoel je alles af met lauw water. Zorg ervoor dat je alle zeepresten wegspoelt..

Daarna laat je je tattoo drogen aan de lucht of dep je de tattoo voorzichtig droog met een schone doek. 

Stap 5: Inpakken óf insmeren
Je kan er nu voor kiezen om je tattoo opnieuw te bedekken met zelfklevend folie, óf om je tattoo te laten genezen zonder folie. 

Als je je tattoo folie na 24 uur eraf hebt gehaald om de tattoo te wassen, kan het geen kwaad om de tattoo opnieuw in te pakken. Lees hieronder hoe je dat het beste kan doen

Als je het folie er al een aantal dagen op hebt gehad, raden we aan de tattoo niet opnieuw in te pakken. Je kunt de tattoo nu het beste aan de lucht laten genezen. Voor optimaal herstel smeer je je tattoo nu in met een dun laagje Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf. 

Het wassen en insmeren herhaal je nu 2 – 4 keer per dag, totdat je tattoo volledig is genezen.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Hoe plak ik Second Skin op mijn tattoo? 

Stap 1: Folie voorbereiden

 • Pak het tattoo folie erbij en knip een stuk folie op maat. Het folie moet groot genoeg zijn om de hele tattoo te bedekken. Zorg ervoor dat je aan de zijkant 1 – 2 centimeter over hebt, zodat ook de randen van de tattoo voldoende bedekt worden door het folie. 
 • Knip daarna ronde hoeken in het tattoo folie. Dit zorgt ervoor dat het folie minder snel gaat opkrullen en langer blijft zitten. 

Stap 2: Wassen 

Stap 3: Aanbrengen van het folie

 • Pak het folie erbij dat je eerder op maat hebt geknipt. 
 • Verwijder voorzichtig het beschermfolie aan de achterkant van het zelfklevende folie. Net als een sticker komt de ‘plakkende kant’ nu bloot te liggen.
 • Plak het folie nu voorzichtig op de tatoeage. Zorg ervoor dat het folie glad en gelijkmatig op de huid ligt. Probeer luchtbellen te voorkomen, maar het is niet erg als dat niet lukt. 
 • Druk het folie voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat het goed hecht aan de huid. Let erop dat het vooral goed vastplakt rondom de randen van de tatoeage.
 • Tot slot verwijder je voorzichtig de bovenste beschermlaag van het zelfklevende folie. 

Stap 4: Nazorg

 • Nadat je het folie hebt aangebracht, kun je het maximaal 5 dagen laten zitten.
 • Beginnen de randen van het folie op te krullen en komt (een deel) van de tattoo bloot te liggen? Dan kun je het folie het beste verwijderen en de tattoo opnieuw schoonmaken.
 • Verzamelt er opnieuw veel inkt en wondvocht achter het tattoo folie? Ook dan kun je het folie het beste verwijderen en de tattoo opnieuw schoonmaken. 

Veelgestelde vragen

Mag ik douchen met Second Skin?

Ja. Folie zoals Second Skin is speciaal gemaakt om meerdere dagen op je huid te zitten terwijl je tattoo zich geneest. Je kunt met Second Skin dus ook gewoon douchen. 

Let er wel op dat je niet te lang doucht of met extreem heet water doucht. Hierdoor kan het folie namelijk loslaten.

Meer lezen over douchen met je nieuwe tattoo? Lees dan deze blog.

Mag ik zwemmen met Second Skin?

Nee, je mag nooit zwemmen met een nieuwe tattoo. Ook niet met een tattoo folie, zoals Second Skin

Je nieuwe tattoo is namelijk een open wond, dus deze is erg vatbaar voor viezigheid en bacteriën. De zee en meertjes zitten vol met viezigheid en bacteriën, waardoor de kans groot is dat je tattoo gaat irriteren of zelfs geïnfecteerd raakt. 

Het zwembad is helaas niet veel beter. Het chloor en de andere chemicaliën in het zwembad zijn niet goed voor je nieuwe tattoo. Door de chemicaliën kan je getatoeëerde huid gaan irriteren en je kan rode bultjes of andere nare reacties krijgen. En dat wil je natuurlijk niet. 

Wacht daarom met zwemmen totdat je tattoo volledig genezen is.

Heb je meer vragen over zwemmen met je nieuwe tattoo? Lees dan onze blog.

Mag ik slapen met Second Skin?

Ja, je mag slapen met Second Skin. Het biedt bescherming tegen infecties, vermindert wrijving, en houdt de tatoeage schoon. Daarom wordt het zelfs aanbevolen om de eerste nachten zelfklevend tattoo folie te gebruiken. 

Benieuwd waar je nog meer op moet letten tijdens het slapen met je nieuwe tattoo? Lees dan deze blog

Mag ik sporten met Second Skin?

Ja, je mag sporten met sporten met Second Skin. Let wel op de volgende dingen:

1) Rust houden
Het is verstandig om de tattoo eerst 24 – 48 uur rust te geven, en daarna pas het sporten weer op te pakken. 

2) Belasting

Let erop dat je tijdens het sporten de getatoeëerde plek niet belast. Maak dus geen slidings als je een nieuwe tattoo op je been hebt, en sla het bankdrukken even over als je net een nieuwe tattoo op je borst hebt laten zetten.

3) Zweten

Als je veel hebt gezweet, kan het zijn dat er veel vocht achter het folie is komen te zitten. In dit geval is het verstandig het folie te vervangen en je tattoo te wassen.

Lees onze blog voor meer informatie over sporten met je nieuwe tattoo.

Mijn tattoo folie is niet groot genoeg voor mijn tattoo. Wat moet ik doen? 

Je kan verschillende stukken tattoo folie over elkaar heen plakken om zo een grotere tattoo te bedekken. Zorg ervoor dat de randen van het tattoo folie een paar centimeter overlappen en plak meerdere stukken folie over elkaar heen, totdat je de tattoo volledig hebt bedekt. 

Wat moet ik doen nadat ik Second Skin eraf haal?

Als je het tattoo folie eraf haalt, is het belangrijk dat je de tattoo goed wast. Gebruik hiervoor een milde, ongeparfumeerde zeep of Bepanthen Tattoo Wasgel. 

Na het wassen is het belangrijk dat je de tattoo insmeert met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf. Dit ondersteunt het genezingsproces, waardoor je tattoo mooier en sneller zal genezen. 

Volg verder de nazorginstructie van je tattoo artiest op, of lees deze blog voor een complete tattoo nazorg instructie

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie