Old School Tattoos – De ultieme Guide (met alle betekenissen)

Old school tattoos zijn groot gemaakt door Amerikaanse zeelieden en soldaten. De tattoos bevatten veel symbolisme en staan voor de avonturen die ze meemaakten op hun verre reizen. Maar hoe is deze stijl zo groot geworden? Wat maakt deze stijl zo uniek? En wat zijn de betekenissen van de bekende afbeeldingen binnen old school tattoos? Wij leggen het precies voor je uit.

Geen zin om te lezen? Kijk dan deze video, waarin tattoo artiest Myke Chambers je alles vertelt over old school tattoos. 

Inhoud

Kenmerken van Old School tattoos

  • Simpele designs – je ziet meteen wat het is
  • Tattoos bevatten veel symbolisme
  • Platte afbeeldingen – niet 3D
  • Geel, rood, groen en zwart als basiskleuren
  • Scherpe, zwarte buitenlijnen
  • Geen schaduw of achtergrond
Old school tattoo van een grammafoon
Old school tattoo van een man en vrouw met bloemen
Old school tattoo van een hoefijzer met bloemen
Waar zet jij je volgende tattoo?

Old School of American Traditional?

De termen Old School en American Traditional worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen hiertussen?

Old School

Toen Old School ontstond, had het lange tijd nog geen naam. Het was gewoon de enige stijl die er was. Je liep een shop binnen, koos een plaatje van de muur en later liep je naar buiten met je nieuwe tattoo. Klaar.

Toen tattoos steeds meer geaccepteerd werden en populair werden bij grotere delen van de bevolking, begonnen er meerder stijlen te ontstaan. Toen moest er ook een naam aan deze oorspronkelijke stijl gegeven worden.

De naam Old School  is toen ontstaan.

Old School was namelijk de eerste, oorspronkelijke stijl die populair werd in de Westerse wereld, en de stijlen die hierna kwamen waren variaties hierop.

Old School tattoos worden ook wel American Traditional tattoos genoemd.

Het woord American staat wordt natuurlijk gebruikt omdat de stijl is ontstaan bij Amerikaanse zeelieden en de stijl groot is geworden in Amerika. Veel bekende afbeeldingen hebben ook te maken met Amerika, zoals de adelaar. 

De term Traditional wordt gebruikt, omdat dit de eerste, oorspronkelijke tattoo stijl was die door de jaren heen nauwelijks is veranderd. Vanuit ons perspectief is deze stijl dus traditioneel.

Geschiedenis van Old School tattoos

Old school tattoos zijn onlosmakelijk verbonden met Amerikaanse zeelieden en soldaten.

De eerste zeelieden die tattoos namen, waren de matrozen van de Britse ontdekkingsreiziger Kapitein Cook. Hij ging op ontdekkingsreis naar o.a. China, Japan en Tahiti, waar tattoos een groot onderdeel van de cultuur waren. De matrozen raakten hierdoor geïnspireerd en namen zelf ook tattoos. 

Hier ontstond de tattoo cultuur onder de zeelieden. Zeelieden lieten zich tatoeëren om hun avonturen te symboliseren of voor goed geluk.

Door de populariteit van tattoos bij de Amerikaanse marine, waren er in grote havensteden veel tattoo shops te vinden.

Een matroos met old school tattoos schilt aardappels met ontbloot bovenlichaam
Man krijgt een old school tattoo van zwaluwen en schip op borstkas in een tattoo shop
Een matroos op zee kijkt naar andere matroos met old school tattoos

 

Tattoos verspreidden zich niet verder door de samenleving, maar bleven binnen deze subculturen. Tattoos waren een symbool van mensen die buiten de samenleving vielen, zoals matrozen, zwervers en circus artiesten.

Maud Wagner, vrouwelijke circus artiest met Old School tattoos

 

Totdat de 2e wereldoorlog begon…

 

Nadat de Japanners Pearl Harbour hadden aangevallen, werden miljoenen jonge Amerikaanse mannen opgetrommeld voor de oorlog. Deze jongen mannen waren eerst doodnormale burgers, zoals jij en ik.

Maar plotseling waren ze verwikkeld geraakt in een oorlog, waarvan ze niet wisten of ze deze zouden overleven. Dit zorgde voor een totaal andere mentaliteit. “Geniet van het moment, want het kan zomaar eens je laatste zijn.” En een tattoo mag dan wel voor de rest van je leven op je huid zitten, maar niemand wist hoe lang ‘de rest van je leven’ nog zou duren…

Deze mentaliteit zorgde ervoor dat miljoenen jonge mannen ondergedompeld raakten in de tattoo cultuur die er al jarenlang heerste onder de zeelieden.

Twee matrozen met old school tattoos zitten naast elkaar en kijken elkaar lachend aan

Tattoos werden genormaliseerd en steeds meer soldaten en matrozen namen een tattoo. Het kwam dan ook regelmatig voor dat matrozen eerst stevig gingen drinken in de kroeg, om vervolgens een tattoo shop binnen te stappen voor een nieuwe tattoo.

In de tattooshops hingen er allerlei designs aan de muur die gekozen konden, ook wel Flash tattoos genoemd. Vroeger liep je een shop binnen en koos je een plaatje van de muur. Deze werd dan door de artiest getatoeëerd. Deze Flash tattoos bevatten veel dezelfde afbeeldingen, die vaak met het leger, de marine of het vaderland te maken hadden.

Een matroos krijgt een old school tattoo met tattoo flash op de achtergrond

Toen de oorlog voorbij was keerden de soldaten weer terug naar hun familie en vrienden. Ze keerden terug in de maatschappij, maar nu met tattoos. Hierdoor werd een eerste stap gezet richting de acceptatie van tattoos.

Getatoeëerde mannen kijken hoe een vrouw een vrouw een tattoo krijgt van een vrouwelijke tattoo artiest

 

Langzamerhand kwamen ook andere subculturen in aanraking met de tattoos. In de jaren ’50 en ’60 werden tattoos populair in de counterculture. Motorbendes, gevangen en mensen die geen behoefte hadden om mee te doen met de ‘normale maatschappij’ lieten zich tatoeëren. Hierdoor werden er ook nieuwe symbolen toegevoegd aan de old school tattoos. Waar zeelieden bijvoorbeeld schepen lieten tatoeëren, kozen de motorrijders voor tattoos van motoren.

Old school tattoo flash van biker tattoos

Vandaag de dag zijn de old school tattoos niet meer voor alleen zeelieden en criminelen. De populariteit van old school tattoos heeft ervoor gezorgd dat het ook voor doodnormale mensen geaccepteerd is om tattoos te hebben.

Alhoewel de doelgroep van de old school tattoos misschien wel veranderd is, zijn de designs in al die jaren nauwelijks veranderd.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Betekenis van Old School tattoo designs

Old school tattoos zijn gemakkelijk te herkennen aan de iconische afbeeldingen, zoals ankers, doodshoofden, hartjes, zwaluwen en pin-up girls. Deze populaire afbeeldingen zijn ontstaan bij de matrozen en soldaten. Maar wat is eigenlijk de betekenis van deze old school tattoos? 

Hart met naam

Zeelieden en soldaten namen vroeger hart tattoos om hun geliefden dicht bij zich te houden. Soms was het alleen een afbeelding van een hart, maar vaak wordt het hart gecombineerd met lint. Hierop staat dan de naam van een dierbare of geliefde.

Old school tattoo van een hart met een naam en rozen

Pin-up girl

De tattoos van pin-up girls zijn ontstaan in de tweede wereldoorlog. De jonge, mannelijke soldaten waren vaak maanden van huis en hadden geen contact met echte vrouwen. Daarom hingen ze foto’s of posters op (= pin up) van aantrekkelijke vrouwen, zodat ze toch nog iets moois hadden om naar te kijken. Veel soldaten en matrozen lieten deze aantrekkelijke dames uiteindelijk tatoeëren.

Old school tattoo van pin-up girl
Op zoek naar inspiratie?

Doodshoofd

Het doodshoofd staat voor de dood en sterfelijkheid. Behoorlijk donker dus. Maar deze tattoos kunnen ook een positievere betekenis hebben. Door bezig te zijn met de dood en je eigen sterfelijkheid te accepteren, kun je meer genieten van het leven. Een doodshoofd wordt daarmee dus ook een symbool voor het leven.

Old school tattoo van doodshoofd en slang

Rozen

Rozen staan voor liefde en vrouwelijkheid. Bij zeelieden stond de rozen tattoo symbool voor de vrouwen van wie ze hielden, maar die ze achter hadden gelaten. Dit kon bijvoorbeeld hun moeder, vrouw of vriendin zijn.

Old school tattoo van roos op hand

Bloemen

In veel old school tattoos worden bloemen in de achtergrond gebruikt om de tattoo op te vullen. Maar het komt ook voor dat de bloemen het onderwerp van de tattoo zijn. Ze symboliseren dan persoonlijk groei en schoonheid.

Old school tattoo van bloemen op been

Anker

Op zee is een anker het veiligste voorwerp in het leven van een zeeman. Hierdoor is een anker tattoo het perfecte symbool voor stabiliteit. Anker tattoos worden vaak gecombineerd met een lint met “Mama” of de naam van een geliefde. Dit symboliseert dat deze persoon ze stabiliteit brengt.

Old school tattoo van anker op been
Tips voor tattoo nazorg

Ontdek hoe jij je nieuwe tattoo perfect verzorgt.

Schip

Schip tattoos zijn natuurlijk populair geworden door matrozen. Door de verre reizen die de matrozen maakten op hun schip, worden schepen geassocieerd met reizen en avontuur.

Old school tattoo van ship op been

Haai

Dieren tattoos hebben vaak te maken met het overnemen van dierlijke eigenschappen. Een leeuw laat zien dat je moedig bent. Een zwaluw laat zien dat je veel gereisd hebt. Maar een haai gaat meer over wat je overwint. Een haai op je arm zegt dat je niet met je laat sollen. Je staat bovenaan de voedselketen, en je zult niet iemands anders eten worden…

Old school tattoo van haai op arm

Panter

Panters staan voor mannelijkheid en kracht of voor een verbondenheid met de natuur. Panters worden vaak midden in de aanval afgebeeld, met open kaken en zwaaiende klauwen.

Old school tattoo van panter op been

Tijger

Tijgers zijn woeste, eenzame dieren. Ze worden gezien als krachtig en ontembaar. Een tijger tattoo staat hierom symbool voor het volgen van je eigen instinct en niet klakkeloos meegaan met de meerderheid. Net als de panter, worden tijgers vaak midden in de aanval afgebeeld. 

Old school tijger tattoo op been

Slang

Slangen staan voor potentie, kracht en een “met-mij-moet-je-niet-fucken-attitude”. In tegenstelling tot panters, die vaak midden in een aanval worden afgebeeld, worden slangen afgebeeld vlak vóór een aanval. De slangen zijn vaak opgerold; klaar om toe te slaan.

Old school tattoo van slang

Adelaar

De adelaar is het officiële dier van Amerika en staat dus ook voor een liefde voor het vaderland. Adelaars zijn sterk en onafhankelijk en zijn een symbool van kracht en vastberadenheid.

Old school tattoo van adelaar op been

Zwaluw

Een zwaluw was vroeger een krachtig symbool onder zeelieden. Zeelieden met een zwaluw tattoo hadden namelijk 5000 mijl gevaren. Zwaluwen symboliseren de veilige terugkeer naar huis, zoals échte zwaluwen dat ook ieder seizoen doen. Daarnaast speelt een zwaluw een rol in zeemanslegenden. Als een matroos sterft op zee, zijn het de zwaluwen die zijn ziel naar de hemel dragen.

Old school tattoo van een zwaluw op arm

Varken en haan

Vroeger werden varkens en hanen in houten kooien bewaard op de schepen. Als een schip ten onder ging, bleven de houten kooien vaak drijven. Hierdoor overleefden de varkens en hanen verassend vaak een schipbreuk. Matrozen lieten daarom voor goed geluk hanen en varkens op hun voeten tatoeëren om hun overlevingskans bij een schipbreuk te vergroten.

Old school tattoo van varken en haan op voeten
Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Flash

Tattoo Flash is een vel met papier waarop verschillende tattoo designs staan die door een tattoo artiest zijn gemaakt, zodat je weet hoe je tattoo eruit komt te zien. 

De naam ‘Flash’ komt van oude kermissen en cirucussen. De attracties moesten er aantrekkelijk (= Flashy) uitzien om publiek te trekken. Tattoo artiesten die op de kermissen werkten, hingen hun designs ook op om klanten te trekken. Hier is de naam Flash ontstaan.

Old school tattoo flash sheet

Sleeve

Een old school sleeve is een verzameling van old school tattoos die samen een lichaamsdeel bedekken, zoals een arm of been. Old school sleeves verschillen van normale sleeves, doordat lege huid niet opgevuld wordt met een achtergrond. Soms worden kleinere tattoos gezet om lege ruimtes tussen tattoos op te vullen. Dit noemen we ‘fillers’.

Old school tattoo sleeve op armen van man

Conlusie

Old school tattoos hebben een rijke geschiedenis die begint bij de Amerikaanse matrozen en soldaten.

Op hun verre reizen maakten ze veel mee en de tattoos zijn een herinnering aan deze avonturen. Ook brachten de tattoos de drager geluk – iets wat de soldaten en zeelieden goed konden gebruiken in tijden van oorlog…

Tegenwoordig zijn old school tattoos niet meer weg te denken uit de tattoo scene. Het symbolisme spreekt veel mensen aan en de strakke lijnen en iconische afbeeldingen zorgen voor tijdloze designs

Deze stijl heeft de test des tijds doorstaan, en is daarom een perfecte keuze als jij een nieuwe tattoo wilt laten zetten!

Klaar voor de volgende stap?

Kijk nu welke Old School tattoo artiesten en shops bij jou in de buurt zitten!

Reacties

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie