Tattoo Nazorg: Hoe verzorg je je nieuwe tattoo?

Nieuwe tattoo op onderarm krijgt tattoo nazorg creme van zwarte handschoenen
Nieuwe tattoo op onderarm krijgt tattoo nazorg creme van zwarte handschoenen

Je hebt net een nieuwe tattoo laten zetten en je bent er natuurlijk ontzettend blij mee. Maar nu begint het werk pas echt. Want hoe lang moet je het folie erop houden? Welke tattoo nazorg producten moet je gebruiken? En mag je eigenlijk douchen, of niet? 

In deze blog behandelen we veelgestelde vragen over het verzorgen van je nieuwe tattoo. We vertellen hoe lang het folie moet blijven zitten, hoe vaak je moet insmeren, wat je vooral niet moet doen tijdens het verzorgen van je nieuwe tattoo en hoe jij ervoor zorgt dat je nieuwe tattoo er prachtig uit blijft zien. 

Hoe verzorg je je nieuwe tattoo? 

Goede tattoo nazorg begint direct na het zetten van een nieuwe tattoo. Je tattoo is een open wond en het is jouw taak deze zo goed mogelijk te laten helen. Hierbij de belangrijkste punten:

 • Verwijder het folie na 2 – 4 uur
 • Was je handen met desinfecterende zeep voordat je je tattoo verzorgt. 
 • Was je tattoo 2 – 3 keer per dag met Bepanthen Tattoo Wasgel. Zo voorkom je infecties.
 • Dep je tattoo droog met een schone doek. 
 • Smeer nu je tattoo in met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf. Zo droogt hij niet uit en geneest hij beter. 
 • Laat je tattoo ademen, maar zorg dat er geen viezigheid in je tattoo komt. 
 • Vermijd direct zonlicht en krab niet aan je nieuwe tattoo.
 • Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna (douchen kan wel). 
 • Als je tattoo niet meer vervelt, is deze genezen (2 – 3 weken).
 • Let er vanaf nu op dat je altijd zonnebrand gebruikt voordat je in de zon gaat.

Lees hier nog meer tips voor tattoo nazorg.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Hoe lang moet je het folie erop houden?

Normaal folie

Na het zetten van een tattoo, is het belangrijk dat je het folie er ongeveer 2 – 4 uur op laat zitten. Het folie beschermt je tattoo van viezigheid en voorkomt infecties. 

Na 2 – 4 uur is de huid gesloten en kun je het folie voorzichtig verwijderen. Let erop dat je van te voren je handen goed wast en dat je het folie verwijdert in een schone omgeving. Na het verwijderen van het folie, spoel je de tattoo voorzichtig af en begin je met het aanbrengen van nazorg zalf.

Second skin

Sommige tattoo artiesten maken gebruik van Second Skin. Dit is een folie dat speciaal is ontwikkelt voor tattoos. Second Skin ademt, beschermt je tattoo tegen bacteriën én is waterproof. Second Skin kun je daarom 3 – 4 dagen laten zitten voordat je het verwijdert. 

Hoeveel nachten moet je slapen met folie op je tattoo? 

Je kunt het beste slapen zonder folie op je tattoo. Een nieuwe tattoo geneest het beste als hij schoon en droog is. Folie zorgt ervoor dat je gaat zweten en hierdoor gaan bacteriën groeien. Dit wil je dus niet.

Je wilt je nieuwe tattoo ‘s nachts natuurlijk wel beschermen voor viezigheid. Was daarom je handen en je tattoo met Bepanthen Tattoo Wasgel voor het slapen gaan, en smeer je tattoo in met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf, zodat je tattoo niet uitdroogt. Draag geen strakke kleren over je tattoo en zorg ervoor dat je bed en slaapspullen schoon zijn. Op deze manier kan je tattoo ademen en blijft hij schoon, waardoor je nieuwe tattoo optimaal herstelt. 

Hoe lang mag een nieuwe tattoo niet nat worden?

Met een nieuwe tattoo mag je 2 – 3 weken niet zwemmen, in bad of naar de sauna. Hier kun je namelijk infecties oplopen. De inkt kan ook uitlopen als je nieuwe tattoo te lang onder water blijft. Douchen mag wel natuurlijk. Zodra je tattoo volledig is verveld en is genezen, mag je gewoon weer zwemmen en naar de sauna. 

Ondanks dat je tattoo niet lange tijd onder water mag, is het wel belangrijk dat je je tattoo schoon houdt. Was je tattoo met Bepanthen Tattoo Wasgel en spoel deze na tijd af. Het is niet erg als je tattoo kort nat wordt, dus voorzichtig afspoelen onder de kraan, of even wat water er langs heen laten lopen tijdens het douchen is geen enkel probleem. Zorg er voor dat je je tattoo daarna weer droog dept met een schone doek. 

Welke tattoo nazorg producten moet je gebruiken?

Bij een nieuwe tattoo raden we aan twee tattoo nazorg producten te gebruiken: één voor het wassen van de tattoo en één voor het insmeren van de tattoo. 

Wassen 

Het is ontzettend belangrijk je tattoo goed te wassen. Door je tattoo goed te wassen spoel je bloed, inkt en huidschilfers weg, zodat je tattoo mooi schoon blijft. Ook voorkom je dat er vieze bacteriën in je tattoo komen, zodat je tattoo niet gaat ontsteken. Het goed wassen en schoonhouden van je tattoo is dus ontzettend belangrijk.

Voor het wassen van je tattoo adviseren wij Bepanthen Tattoo Wasgel. Deze wasgel is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van tattoos, hydrateert de huid én wordt aanbevolen door tattoo artiesten. Wat wil je nog meer?

Insmeren

Door je tattoo in te smeren met een nazorg zalf, zorg je ervoor dat de tattoo niet uitdroogt en deze mooier herstelt. Hierdoor krijgt je tattoo uiteindelijk het mooiste resultaat.

Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf wordt aanbevolen door tattoo artiesten en is al jarenlang dé nr. 1 keuze van tattoo Nederland. Wij gebruiken het zelf ook voor al onze tattoos en kunnen het dan ook van harte aanbevelen.

Hoe vaak moet je je tattoo insmeren?

Je wilt ervoor zorgen dat je tattoo niet uitdroogt. Je smeert je tattoo dus opnieuw in als de huid droog aanvoelt. Meestal is dit 2 – 3 keer per dag. Smeer je tattoo ook altijd in nadat je hem gewassen hebt.

Zorg ervoor dat je je tattoo niet te dik insmeert. Hierdoor kan de tattoo namelijk niet goed ademen, waardoor deze minder snel geneest. Zorg er daarom voor dat je een dun laagje Bepanthen aanbrengt op het moment dat je tattoo droog aan begint te voelen. Hierdoor zal je tattoo het beste genezen. 

Wat gebeurt er als je geen tattoo nazorg producten gebruikt? 

Als je niet goed voor je tattoo zorgt, zal je tattoo er minder mooi uitzien. Als je je tattoo niet goed wast of schoonhoudt, kan deze geïnfecteerd raken, waardoor je tattoo pijnlijk wordt, gaat opzwellen en zelfs beschadigd kan raken. Zorg er daarom voor dat je je tattoo minimaal 2 keer per dag wast met bijv. Bepanthen Tattoo Wasgel en dat je de tattoo daarnaast goed schoon houdt. 

Als je je tattoo laat uitdrogen, kunnen er kloven en wondjes in je tattoo ontstaan. Hierdoor zal je tattoo minder mooi genezen en heb je later een flinke touch up nodig. Het is daarom belangrijk om een nazorg product te gebruiken, zoals Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf, waarbij de huid soepel en verzorgd blijft. 

Hoe slaap je met een nieuwe tattoo? 

Voordat je gaat slapen is het belangrijk de tattoo nog eens te wassen en in te smeren met Bepanthen. Zo ga je met een schone tattoo naar bed en voorkom je dat je deze ‘s nachts uitdroogt.

De eerste paar nachten is het het beste om niet op de getatoeëerde plek te slapen. Zo voorkom je een geïrriteerde, pijnlijke huid. Het is ook belangrijk om de tattoo te laten ademen, dus bedek je tattoo niet met folie of strakke kleding. 

Tijdens het slapen kun je het beste losse kleren dragen die ademen. Let erop dat er de eerste twee dagen nog wat inkt uit je tattoo kan lekken, dus gebruik een shirt en beddengoed dat vies mag worden. 

Wat mag je niet met een nieuwe tattoo? 

Zo lang je tattoo aan het genezen is, is het belangrijk dat je de volgende activiteiten vermijdt: 

 • Vermijd direct zonlicht op je tattoo en ga niet naar de zonnebank.
 • Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna (douchen kan wel).
 • Zorg dat er geen viezigheid in je tattoo komt.
 • Peuter en krab niet aan je nieuwe tattoo.
 • Draag geen strakke of wollen kleren.
 • Smeer geen zonnebrand op je tattoo als deze nog niet genezen is. 

Mag ik douchen met mijn nieuwe tattoo? 

Ja, zodra je het folie eraf hebt gehaald mag je gewoon douchen. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten:

 • Douche kort. Je tattoo mag wel nat worden, maar mag niet lange tijd onder water zijn. 
 • Was de tattoo met een milde, parfumvrije zeep, zoals Bepanthen Tattoo Wasgel. Producten met alcohol en chemicaliën kunnen de huid en je tattoo beschadigen. 
 • Gebruik geen sponzen of washandjes. Deze kunnen schadelijke bacteriën bevatten, waardoor je tattoo kan gaan ontsteken. 
 • Zet de straal van de douchekop niet direct op je tattoo, maar laat het water er rustig langs stromen.
 • Dep je tattoo na het douchen droog met een schone handdoek of een papieren doek.
 • Douchen droogt je huid uit. Smeer daarom na het douchen je tattoo in met Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf, zodat je tattoo gehydrateerd blijft. 

Lees hier alle tips voor douchen met je nieuwe tattoo.

Wanneer is mijn tattoo genezen?

Je tattoo is genezen zodra deze niet meer verveld. Gemiddeld duurt dit 2 – 4 weken. Zolang je tattoo nog vervelt, moet je nog doorgaan met de tattoo nazorg. Zodra het vervellen is gestopt, kun je je tattoo weer ‘normaal’ behandelen. 

Het duurt in totaal nog zo’n 3 – 4 maanden voordat je huid volledig hersteld is, maar je hoeft nu geen speciale producten te gebruiken om je huid te helpen herstellen. 

Hoe houd je je tattoo het mooist? 

Je tattoo blijft het mooist door er goed voor te zorgen als deze geneest. Het belangrijkst op dat moment is om je tattoo schoon, droog en gehydrateerd te houden. 

Je houdt je tattoo schoon door deze 2 – 3 keer per dag schoon te maken met een zeep- en parfumvrije wasgel, zoals Bepanthen Tattoo Wasgel.

Na het schoonmaken smeer je je tattoo in met een hydraterende, parfumvrije zalf zoals Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf

Zodra je tattoo is gestopt met vervellen, is deze volledig genezen. Nu is het belangrijk dat je je tattoo goed beschermt tegen de zon. De zon is namelijk erg sterk en kan er uiteindelijk voor zorgen dat je tattoo vervaagt. Smeer je tattoo daarom altijd in met zonnebrand als je in de zon gaat. 

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Als je de bovenstaande tips volgt, weet je zeker dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet. 

Zijn we nog tips vergeten, of wil je je eigen tips delen? Laat het ons weten in de comments!

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie