Mandala tattoos: Betekenis & Inspiratie (voor vrouwen)

De mandala is al honderden jaren oud, maar de laatste jaren zien we deze tattoo steeds meer opduiken in het straatbeeld. Van klassieke designs, tot nieuwe trends zoals de underboob tattoo.

Maar waar komt de mandala tattoo eigenlijk vandaan? En zit er een betekenis achter deze prachtige vormen?

Wij leggen het voor je uit.

Inhoud

Kenmerken van Mandala tattoos

  • Cirkelvormige designs 
  • Geometrische en symmetrische vormen
  • Zwarte inkt – geen kleuren
  • Soms Dotwork of schaduw effecten
Dotwork mandala tattoo op bovenarm
Mandala tattoo op rug van vrouw
Mandala tattoo sleeve op arm
Waar zet jij je volgende tattoo?

Betekenis van Mandala tattoo

Mandala is Sanskriet voor het woord “cirkel”. Een mandala heeft altijd een duidelijk midden, of centrum, en daaromheen staan meerdere symmetrische vormen en symbolen. Een mandala is een spiritueel symbool en staat voor balans, eeuwigheid, perfectie en harmonie.

Geschiedenis van Mandala tattoos

Mandala’s zijn niet ontstaan in de tattoo scene, maar zijn al honderden jaren oud. 

Mandala’s zijn spirituele afbeeldingen en zijn ontstaan bij het boeddhisme en het hindoeïsme. De oudste overgebleven mandala’s dateren uit de 9e eeuw en zijn gevonden op oude boeddhistische scrolls. 

Mandala’s werden gebruikt op de kaft van heilige geschriften, of werden bijvoorbeeld gebruikt om Goden af te beelden. 

Boeddhistische mandala van Vishnu en andere Goden

 

Daarnaast worden mandala’s gebruikt in ceremonies van boeddhistische monniken, wanneer ze bijvoorbeeld een zandmandala maken. Ze zijn soms weken bezig om een mandala van zand te maken. De mandala wordt na afloop van de ceremonie weer vernietigd. Dit staat symbool voor het feit dat alles uiteindelijk verdwijnt en wordt teruggegeven aan de natuur. 

Zandmandala wordt gemaakt door 2 boeddhistische monniken

 

Ook kan een mandala gebruikt worden tijdens de meditatie. Door de symmetrische vorm wordt de aandacht automatisch op het midden van de mandala gericht. Dit helpt bij het mediteren, en staat symbool voor het proces om je eigen ‘centrum’ te vinden.

Symbolisme van Mandala tattoos

Een mandala is plat gezegd een cirkel die is verdeeld in meerdere symmetrische vlakken. De vlakken zijn allemaal precies even groot en komen bij elkaar in het midden van de cirkel. Vanuit deze basis wordt de mandala verder gebouwd tot een symmetrisch geheel. 

Cirkel verdeeld in gelijke vlakken met punt in midden
Mandala tattoo ontwerpen

 

Het centrum van de mandala is dus een punt. De punt is een symbool en staat los van dimensies. Het wordt geïnterpreteerd als het startpunt, het begin en het oneindige. 

Vanuit deze punt lopen er lijnen en geometrische patronen die de mandala vorm geven. Deze lijnen en patronen staan symbool voor het universum. 

Daarnaast hebben mandala’s een karakteristiek cirkelvormig design. Dit staat symbool voor het leven dat, net als een cirkel, ook geen einde heeft. De symmetrische vormen van de mandala die in elkaar overlopen symboliseren weer dat alles met elkaar verbonden is. 

Ook symboliseren deze cirkelvormige designs de spirituele reis van de mens die nodig is om bij het centrum te komen. 

Er schuilt dus behoorlijk wat betekenis achter al die symmetrische vormen!

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Verschillende Mandala stijlen

Bij de meeste tattoo stijlen ontstaan er in de loop der jaren verschillende variaties op het klassieke ontwerp. Hetzelfde geldt voor Mandala tattoos.

Oorspronkelijk worden mandala tattoos alleen gezet met lijnen.

Mandala tattoo op schouder van vrouw
Mandala tattoo met bloem op scheenbeen
Mandala tattoo op bovenbeen vrouw

 

Tegenwoordig worden mandala’s ook vaak gezet met dotwork, waarbij allemaal kleine puntjes worden getatoeëerd. Door middel van dotwork kan er schaduw of diepte worden aangebracht in de tattoo, waardoor de mandala een ander effect krijgt.

Mandala dotwork tattoo op knie van vrouw
Mandala dotwork tattoo op rug van vrouw
Dotwork mandala tattoo in nek

 

Daarnaast kan er ook gewoon schaduw worden toegevoegd aan een mandala, zoals dat ook bij Black & Grey gebeurd.

Mandala tattoo sleeve op arm
Mandala Black & Grey tattoo op bovenarm
Mandala Black & Grey tattoo op onderarm en hand

 

Een mandala is eigenlijk een volledig cirkel, maar tegenwoordig worden mandala’s ook vaak in een halve cirkel afgebeeld. Deze designs hebben vaak iets weg van een armband. 

Mandala tattoo op pols
Kleine Mandala tattoo op onderarm
Mandala tattoo op pols

 

Ook zien we steeds vaker dat een mandala tattoo wordt gecombineerd met andere designs. Een trend van de laatste jaren is bijvoorbeeld het combineren van dieren met mandala’s.

Tattoo van mandala en kat op rug van vrouw
Tattoo van wolf met mandala op bovenbeen
Tattoo van leeuw met mandala op onderbeen
Tips voor tattoo nazorg

Ontdek hoe jij je nieuwe tattoo perfect verzorgt.

Populaire Mandala tattoo designs

Door de jaren heen hebben we heel wat Mandala tattoos gezien. Hierbij een kort overzicht van populaire designs. 

Laat je inspireren!

Mandala op rug

Vanwege het symmetrische design van de mandala kiezen veel mensen ervoor de mandala op de rug te laten zetten. Hierdoor past de symmetrie van de mandala perfect bij de symmetrie van het lichaam. 

Mandala tattoo op rug van vrouw

Mandala met lotus

De tattoos van pin-up girls zijn ontstaan in de tweede wereldoorlog. De jonge, mannelijke soldaten waren vaak maanden van huis en hadden geen contact met echte vrouwen. Daarom hingen ze foto’s of posters op (= pin up) van aantrekkelijke vrouwen, zodat ze toch nog iets moois hadden om naar te kijken. Veel soldaten en matrozen lieten deze aantrekkelijke dames uiteindelijk tatoeëren.

Mandala tattoo van een lotus op de onderrug van een vrouw
Op zoek naar inspiratie?

Olifant met mandala

Het doodshoofd staat voor de dood en sterfelijkheid. Behoorlijk donker dus. Maar deze tattoos kunnen ook een positievere betekenis hebben. Door bezig te zijn met de dood en je eigen sterfelijkheid te accepteren, kun je meer genieten van het leven. Een doodshoofd wordt daarmee dus ook een symbool voor het leven.

Mandala tattoo van olifant met bloemen op bovenbeen

Mandala sleeve

Rozen staan voor liefde en vrouwelijkheid. Bij zeelieden stond de rozen tattoo symbool voor de vrouwen van wie ze hielden, maar die ze achter hadden gelaten. Dit kon bijvoorbeeld hun moeder, vrouw of vriendin zijn.

Mandala tattoo sleeve op arm

Mandala met dotwork

In veel old school tattoos worden bloemen in de achtergrond gebruikt om de tattoo op te vullen. Maar het komt ook voor dat de bloemen het onderwerp van de tattoo zijn. Ze symboliseren dan persoonlijk groei en schoonheid.

Dotwork Mandala tattoo op arm

Underboob tattoo

Op zee is een anker het veiligste voorwerp in het leven van een zeeman. Hierdoor is een anker tattoo het perfecte symbool voor stabiliteit. Anker tattoos worden vaak gecombineerd met een lint met “Mama” of de naam van een geliefde. Dit symboliseert dat deze persoon ze stabiliteit brengt.

Mandala underboob tattoo van lotus tussen borsten van vrouw
Mandala underboob tattoo onder borsten van vrouw
Mandala underboob tattoo tussen borsten van vrouw

Conlusie

Zoals je hebt gelezen hebben Mandala tattoos een spirituele betekenis. Ze zijn ontstaan in het boeddhisme en hindoeïsme en zijn verbonden met de kosmos, harmonie, het Goddelijke en de spirituele reis die we als mens maken. 

De mandala is inmiddels volledig omarmd door de tattoo scene, en er is een grote diversiteit aan designs beschikbaar. Van sleeve tot underboob, er is voor ieder wat wils!

Klaar voor de volgende stap?

Kijk nu welke Mandala tattoo artiesten en shops bij jou in de buurt zitten!

Reacties

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie