Jeukende tattoos: 7 tips tegen de jeuk

Man krabt aan tattoo op arm
Man krabt aan tattoo op arm

Nieuwe tattoos jeuken. Dat is heel normaal en hoort bij het genezingsproces van een nieuwe tattoo. Maar jeuk kan wel ontzettend vervelend zijn.

Wij delen 7 tips met je om de jeuk te verminderen.

Ook leggen we snel uit wat de oorzaken zijn van jeukende tattoos, en wat je moet doen als je tattoo na jaren plotseling begint te jeuken.

Oorzaken van een jeukende tattoo

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je tattoo gaat jeuken. Hieronder hebben we de belangrijkste oorzaken op een rijtje gezet.

Onderdeel van het genezingsproces

Een jeukende tattoos is een normaal onderdeel van het genezingsproces. Een nieuwe tattoo is namelijk een open wond en deze wond moet genezen. En een wond die geneest, gaat jeuken.  

Als je een nieuwe tattoo hebt laten zetten, zal deze eerst veel bloed, inkt en wondvocht verliezen. Na een paar dagen zullen er korstjes en velletjes op je tattoo komen en begint je tattoo te jeuken. Dit is heel normaal en hoort bij het genezingsproces van je nieuwe tattoo. 

Na ongeveer 2 tot 4 weken is je tattoo volledig genezen. Als je tattoo is genezen, jeukt hij ook niet meer. 

Wil je meer weten over het genezingsproces van een nieuwe tattoo? Lees dan onze blog.

Haartjes die teruggroeien

Voordat je tattoo artiest begint met tatoeëren, zal hij de huid rondom de tattoo scheren om alle haartjes te verwijderen. Dit doet je artiest voor de hygiëne en om ervoor te zorgen dat er geen haren in de weg zitten tijdens het tatoeëren. 

Na een paar dagen beginnen je haartjes weer terug te groeien, en dit veroorzaakt jeuk.  

Droge huid

Je nieuwe tattoo is een open wond en je lichaam moet hard aan het werk om deze wond te herstellen. Hierdoor kan de huid uitdrogen, wat zorgt voor extra jeuk.

Voorkom daarom dat je huid uitdroogt en smeer deze regelmatig in met een tattoo nazorg zalf, zoals Bepanthen. Hierdoor heb je minder last van jeuk en je tattoo zal sneller en mooier genezen.

Als je je tattoo niet goed insmeert, zal je tattoo erger gaan jeuken en zal je tattoo minder mooi genezen. 

Verkeerde zeep

Voor het wassen van de tattoo adviseren sommige tattoo artiesten een antibacteriële zeep, zoals Unicura. Deze zeep is effectief, maar kan de huid ook uitdrogen. En dat maakt de jeuk juist erger. 

Wij adviseren daarom een speciale tattoo wasgel te gebruiken die de huid niet uitdroogt. Wij gebruiken altijd de tattoo wasgel van Bepanthen. Deze wasgel beschermt de huid tegen uitdrogen en is speciaal gemaakt voor het herstel van de getatoeëerde huid. 

Allergische reactie

Niet ieder lichaam reageert goed op de tattoo inkt. Soms kan dit een allergische reactie veroorzaken. 

Je herkent een allergische reactie aan een opgezwollen tatoeage, bultjes, jeuk, schilfering of zelfs wonden. Dit kan gebeuren met elke inktkleur, maar gebeurt vooral bij rode inkt. 

De symptomen van een allergische reactie verschijnen na enkele weken, maanden en soms zelfs pas na meerdere jaren.

Denk jij dat je een allergische reactie hebt op je tattoo? Neem dan altijd contact op met je tattoo artiest of met je huisarts.

7 tips tegen een jeukende tattoo 

Benieuwd wat je kan doen om de jeuk van je direct tattoo te verminderen? Lees dan snel onze tips!

1. Niet krabben!

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je niet krabt aan je nieuwe tattoo! Hiermee verstoor je het genezingsproces, waardoor je tattoo minder mooi zal genezen. 

Als je toch gaat krabben aan je nieuwe tattoo, gaat de wond weer open en kun je inkt eruit krabben. Hierdoor zal je tattoo minder mooi zal genezen en vertraag je het genezingsproces, waardoor je tattoo ook langer blijft jeuken.

Blijf er dus vanaf. 

2. Goed smeren

Je tattoo gaat extra jeuken als je huid uitdroogt. Zorg er daarom voor dat je je tattoo 2 tot 4 keer per dag insmeert met een tattoo nazorg crème, zoals Bepanthen.

Met een tattoo nazorg crème houd je je huid gehydrateerd, waardoor je tattoo minder zal jeuken. Ook geneest je tattoo sneller, waardoor de jeukende fase eerder voorbij is.

Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf

3. Houd je tattoo schoon 

Zorg ervoor dat je tattoo schoon blijft. Als er viezigheid in je tattoo komt, moet je lichaam extra hard werken om de viezigheid eruit te werken en de tattoo te laten genezen. En dat zorgt voor extra jeuk. Zorg er daarom voor dat je je tattoo schoon houdt en 2 tot 3 keer per dag wast. 

Tip: Zorg ervoor dat je eerst je handen wast voordat je aan je tattoo komt.  

4. Gebruik de juiste zeep

Bij het wassen van je tattoo is het belangrijk dat je goede zeep gebruikt. Gewone zeep droogt de huid uit, waardoor je tattoo meer kan gaan jeuken. 

Zorg er daarom voor dat je een speciale tattoo wasgel gebruikt die de huid niet uitdroogt. Wij gebruiken altijd de tattoo wasgel van Bepanthen. Deze is speciaal gemaakt voor het herstel van de getatoeëerde huid én beschermt de huid tegen uitdrogen. Hierdoor zal je tattoo ook minder jeuken. 

Bepanthen Tattoo Wasgel

5. Vermijd strakke kleding 

Je nieuwe tattoo geneest het beste als deze goed kan ademen. Daarnaast zal je tattoo meer gaan jeuken als er telkens kleding langsheen schuurt.

Vermijd daarom strakke kleding, zodat je tattoo minder jeukt en beter geneest. 

6. Afkoelen of kloppen

Als je tattoo écht heel erg jeukt, kun je eventueel een ice pack gebruiken. De kou zorgt ervoor dat je tattoo minder gaat jeuken. Leg eerst een schone doek op je tattoo en leg er daarna een ice pack op, zodat je tattoo niet direct in contact komt met de ice pack.

In plaats van een ice pack aan te brengen, kun je ook voorzichtig ‘kloppen’ op je tattoo. Dit zorgt ervoor dat je de jeuk iets verlicht zonder de tattoo te beschadigen. 

Ons advies is echter wel om op te passen met ice packs en kloppen, omdat je nu alsnog de grens aan het opzoeken bent. Je zit alsnog aan je tattoo, waardoor er een kans is dat deze beschadigt of dat er viezigheid in komt. En we gaven eerder al aan dat dit het genezingsproces van je tattoo verstoort. 

Bekijk daarom onze favoriete (en laatste) tip die helpt tegen de jeuk.

7. Zoek afleiding

Het klinkt misschien gek, maar jeuk zit ook vooral tussen je oren. Zoek daarom afleiding en probeer er niet aan te denken. Ga aan het werk, luister een podcast, speel een spel of ga lekker een rondje lopen. 

Ga in ieder geval iets doen en probeer niet aan de jeuk te denken. Dat helpt het beste!

Wat als ik tóch aan mijn tattoo ga krabben?

Als je toch aan je tattoo gaat krabben, zal dit het genezingsproces verstoren. Door wondjes of korstjes eraf te krabben gaat je tattoo weer open. Hierdoor kunnen er bacteriën of viezigheid in je tattoo komen, waardoor deze kan gaan ontsteken. Ook kun je inkt eruit krabben, waardoor je tattoo minder mooi zal genezen. 

Krab daarom dus nooit aan je nieuwe tattoo.

Man krabt aan tattoo op arm

Hoe lang blijft een tattoo jeuken?

Zolang je tattoo aan het genezen is, zal deze jeuken. De jeuk begint meestal na een paar dagen en het duurt een paar weken voordat de jeuk volledig verdwenen is. Dit verschilt echter per persoon en per tattoo. 

Je tattoo stopt met jeuken als deze volledig is genezen. Je tattoo is volledig genezen als deze niet meer vervelt en er geen korstjes of losse velletjes meer op je huid zitten.

Als je je tattoo goed verzorgt, zal deze sneller genezen. Hiermee zal de jeuk ook sneller verdwijnen. 

Mijn tattoo is al maanden genezen, maar begint plotseling weer te jeuken.

Als je tattoo volledig is genezen, hoort deze niet meer te jeuken. Toch kan het gebeuren dat je tattoo maanden of jaren later opnieuw begint te jeuken. Dit kan worden veroorzaakt door de zon, of door een allergische reactie op de tattoo inkt.

Je herkent een allergische reactie aan jeuk, een opgezwollen tatoeage, bultjes, schilfering of zelfs wonden. Als je een van deze symptonen hebt, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts.

Voor meer informatie over allergische reacties bij tatoeages kun je terecht op de website van de Tattoopoli.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je denkt dat je tattoo geïnfecteerd is, is het belangrijk dat je direct naar de dokter gaat. Ook als je koorts of rillingen hebt, of als je je gewoon ziek voelt, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Dit kan namelijk een teken zijn dat je tattoo geïnfecteerd is. 

Benieuwd waaraan je nog meer kan zien dat je tattoo geïnfecteerd is? Lees dan onze blog.

Geinfecteerde en rood opgezwollen tattoo

Als je tattoo volledig is genezen, hoort deze niet meer te jeuken. Toch kun je weken, maanden of zelfs jaren later nog een allergische reactie krijgen op de tattoo inkt.

Je herkent een allergische reactie aan jeuk, een opgezwollen tatoeage, bultjes, schilfering of zelfs wonden. In dit geval is het ook verstandig een afspraak te maken met je huisarts.

Meer informatie over tattoo genezing

Wil je meer weten over de verschillende fases van een genezende tattoo? Lees dan onze blog.

Benieuwd wanneer je nieuwe tattoo écht is genezen? Lees dan deze blog.

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie