Japanse tattoos: Betekenis en Geschiedenis

Een samurai met een getrokken zwaard, een koi karper die uit de golven sprint of een woeste draak omringt door vlammen. Dit zijn een paar voorbeelden van de afbeeldingen en symbolen die tattoo artiesten gebruiken in Japanse tattoos. 

Maar wat is de betekenis achter deze symbolen? En wat maakt Japanse tattoos zo bijzonder? “The Art of Ink” legt het haarfijn voor je uit.

Inhoud

Samenvatting

 • Japanse tattoos bestaan al zo’n 5000 jaar 
 • In de 19e eeuw werden tattoos verboden in Japan. Japan wilde hiermee haar imago naar de Westerse wereld verbeteren en probeerde criminele activiteiten aan banden te leggen. 
 • Ook in 2020 hangt er in Japan een negatief stigama rondom tattoos. Veel zwembaden, hot springs en sportscholen weigeren mensen met tattoos. 
 • Ukiyo-e, wat ‘prenten van de vliegende wereld’ betekent, zijn oeroude Japanse houtsnede afdrukken die vandaag de dag nog steeds de Japanse tattoo stijl beïnvloeden. 

Kenmerken van Japanse tattoos

 • Veel gebruik van symbolisme
 • Thema’s uit de mythologie en natuur
 • Veel gebruik van rood, groen, goud en bruin
 • Donkere, zwarte achtergrond
 • ‘Platte’ afbeeldingen – niet 3D
Japanse tattoo van Samurai
Japanse tattoo van Koi Karper op rug
Japanse tattoo van Samurai
Waar zet jij je volgende tattoo?

Irezumi

Irezumi is het Japanse woord voor tattoo. Ire betekent insteken of injecteren, en zumi betekent inkt of houtskool. Irezumi betekent dus letterlijk inkt injecteren.

Irezumi staat ook voor de Japanse traditionele manier van tatoeëren.  Dit gebeurt met een houten stok, waaraan een naald is vastgemaakt. Deze naald wordt in de inkt gedoopt en de tattoo artiest prikt met zijn hand in de huid van de klant. Een tattoo artiest die op deze manier tatoeëert wordt in Japan een Horishi genoemd. 

Geschiedenis van Japanse tattoos

De traceerbare geschiedenis van de Japanse tattoos begint bijna 5000 jaar geleden. Er zijn primitieve kleibeeldjes uit deze tijd bewaard gebleven, waarbij de beeldjes versierd waren met tribal tattoos.

Ook wordt er rond het jaar 300 in oude Chinese bronnen gesproken over de Japanse traditie van tatoeëren. Hier wordt beschreven dat Japanse mannen van alle leeftijden ontwerpen zouden hebben op alle delen van hun lichaam.

Hoewel de tatoeage begon als een volkskunst, kreeg de tatoeage in Japan later een negatieve lading.

Veroordeelde criminelen werden door de regering gebrandmerkt met tattoos, zodat ze gemakkelijk herkend konden worden door de rest van de bevolking. Criminele tattoos bestonden vaak uit symbolen, Japanse karakters of stippen op het arm of het voorhoofd.

Hier begon Japan’s negatieve aanblik tegenover tattoos, wat zich uiteindelijke uitte in een totaalverbod op tatoeages in het einde van de 19e eeuw.

Armen met Japanse tattoos voor criminelen
Gezicht tattoo in Japan voor criminelen

 

Er waren twee hoofdredenen voor het verbod.

Allereerst hoopte Japan door Europese Staten als een verfijnd land te worden beschouwd. Daarnaast was het verbod op tatoeages een poging om criminele activiteiten de kop in te drukken, aangezien tatoeages vooral werden gedragen door de Yakuza, de Japanse maffia. De tatoeages werden gebruikt als inwijdingsritueel. Ook symboliseert een tattoo het feit dat er geen weg meer terug is als je lid wordt van de maffia. Een tattoo is voor de rest van je leven – net als de maffia.

Japanse vrouw wordt op traditionele manier getatoeëerd op haar rug
Yakuza leden met Japanse tattoos op hun rug
Japanse tattoo van Samurai op rug van Japanse man

 

Door het verbod op tattoos werd de Yakuza creatief met het verbergen van hun tattoos. Een bekend voorbeeld hiervan is de Bodysuit. 

Hierbij wordt het hele lichaam van de drager bedekt door tatoeages, behalve één streep die over het midden van het lichaam loopt. 

Hierdoor konden Yakuza leden alsnog in de sauna zitten met een badjas aan, zonder dat anderen zagen dat ze onder de tatoeages zaten.

 

Door het verbod op tatoeages ging de tattoo scene ondergronds. Hier werd het omarmd door arbeiders, brandweerlieden en bendeleden die vochten tegen overheidscontroles en wetten. Inkt werd een symbool van moed!

Ook tegenwoordig zijn tatoeages niet volledig geaccepteerd binnen de Japanse cultuur. Tatoeages worden nog steeds geassocieerd met de georganiseerde misdaad en in 2012 heeft zelfs de burgemeester van Osaka gezegd dat hij werknemers in zijn regering wil dwingen zichtbare tatoeages te verbergen of te verwijderen.

En alhoewel het inmiddels niet meer verboden is om tattoos te zetten, mag niet iedereen dit in Japan. Een tattoo artiest heeft een medische vergunning nodig om klanten te mogen tatoeëren. Hierdoor is er nog steeds een grote ondergrondse scene met artiesten die zonder vergunning tatoeages zetten.

 

VICE is naar Japan gereisd en heeft een mini-docu gemaakt over de Japanse tattoo scene en hoe deze is beïnvloed door de Yakuza. Zeker het kijken waard!

Stijl van Japanse tattoos

Ukiyo-e, wat ‘prenten van de vliegende wereld’ betekent, is een van de meest bekende kunstvormen van Japan. Hierin worden afbeeldingen van bijvoorbeeld natuurtaferelen, oorlogsverhalen of geesten weergegeven. Alle afbeeldingen zijn gemaakt door middel van houtsnede. Ukiyo-e bestaat uit kleurrijke, platte afbeeldingen, sierlijk lijnwerk en een gebruik van negatieve ruimte. Dit vormt de basis voor de kenmerkende Japanse stijl zoals wij die kennen.

Japanse woodblock prints van golf, drie vrouwen en natuur

Betekenis van Japanse tattoos

In de Japanse cultuur zijn er ontzettend veel Goden en mythische wezens. Ieder personage heeft zijn eigen backstory. 

Maar welke mythische wezens worden vaak getatoëerd? En wat betekenen deze karakters? 

We leggen het hier kort voor je uit.

Japanse draak tattoo

De Japanse draak, ook wel Ryu genoemd, wordt veel gebruikt in Japanse tattoos. Dit mythische wezen staat symbool voor wijsheid, kracht en geluk.

Japanse tattoo van draak op onderarm

Foo Dog tattoo

Deze leeuwachtige wezens komen in de Japanse cultuur veel voor. Ze staan vaak bij de poorten van tempels om kwade geesten weg te jagen. Hierdoor staan ze symbool voor moed en bescherming.

Japanse foo dog tattoo op been
Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Lotus tattoo

De lotus is een bijzondere bloem. Ze groeit namelijk uit vies, modderig water en verandert uiteindelijk in een prachtige bloem. Veel mensen kiezen daarom de lotus als symbool voor moeilijke tijden die ze hebben overwonnen, of persoonlijke groei die ze hebben doorgemaakt.

De lotus komt ook veel voor in het Hindoeïsme en Boeddhisme en staat hier voor een spirituele groei.

Japanse lotus tattoo op hand

Peony tattoo

Een andere bloem die vaak getatoeerd wordt is de peony. Deze komt veel voor in de Japanse mythologie en heeft vele betekenissen, zoals eer, moed, welvaart, geluk en romantiek. Daarnaast is de peony ook gewoon een prachtige bloem om te zien. Hierdoor is dit een steeds populairder design aan het worden.

Japanse peony tattoo
Op zoek naar inspiratie?

Kersenbloesem tattoo

De kersenbloesem is de symbolische bloem van de lente en staat voor de kortstondigheid van het leven. De kersenbloesem bloeit en verwelkt namelijk binnen 14 dagen. Het staat daarom symbool voor de korte, mooie tijd die we op aarde doorbrengen. 

Vaak worden de blaadjes van de kersenbloesem verwerkt in een sleeve. 

Japanse kersenbloesem tattoo met hannya masker

Tijger tattoo

De tijger staat voor kracht en moed. Ook worden dragers van een tijger tattoo beschermd van kwade geesten, ongeluk en ziekte.

Japanse tijger tattoo op been

Tengu tattoo

Tengu zijn bovennatuurlijke wezens die worden geassocieerd met oorlog en vernietiging. Ze worden daarom vaak in het rood afgebeeld met een boze gezichtsuitdrukking. Een kenmerk van de Tengu is de lange neus.

Japanse sleeve met Tengu tattoo op arm

Kappa tattoo

Kappa is een mythisch wezen dat van oorsprong een kikker was. Kappa’s zijn onruststokers en staan bekend om hun streken. Zo kidnappen ze bijvoorbeeld kinderen en kijken ze regelmatig onder de kimono’s van jonge vrouwen. Oppassen dus…

Japanse kappa tattoo op borst

Fujin tattoo

Fujin is de Japanse God van de wind. Hij wordt vaak afgebeeld als een enge demon met een zak over zijn schouder. Met deze zak heeft hij de controle over de wind.

Japanse fujin tattoo op bovenarm
Tips voor tattoo nazorg

Ontdek hoe jij je nieuwe tattoo perfect verzorgt.

Rajin tattoo

Raijin is de broer, en rivaal, van Fujin. Hij is de God van bliksem en donder. Volgens de legende strijden de twee broers vaak met elkaar, wat hevige stormen met donder en bliksem veroorzaakt.

Japanse tattoo van Rajin op rug
Japanse tattoo op rug van Fujin en Rajin

Koi tattoo

Koi vissen komen oorspronkelijk uit Japan en zijn populair in Japanse tattoo designs. Koi vissen kunnen erg oud worden en staan daarom voor een lang leven, doorzettingsvermogen en het overwinnen van de uitdagingen van het leven.

Japanse koi karper tattoo op bovenarm

Kraanvogel tattoo

De kraanvogel, ook wel de “Vogel van het geluk” genoemd,  kan volgens de Japans mythologie wel 1000 jaar oud worden. Ze staan daarom symbool voor een lang leven vol vrede en geluk.

Japanse kraanvogel tattoo met sleeve op bovenarm

Oni tattoo

Oni’s zijn Japanse duivels of demonen. Ze staan erom bekend dat ze de mensen straffen door ziekte en ongeluk te verspreiden.

Japanse duivel of oni tattoo op nek

Hannya tattoo

Hannya zijn vrouwelijke demonen die vervloekt zijn door hun jaloezie en woede. Hannya maskers kunnen verschillende kleuren hebben, waarbij iedere kleur een andere betekenis heeft. Een lichte kleur betekent dat de drager nog geen demon is, maar wel emotionele onrust ervaart. Een diep, donkerrood hannya masker staat symbool voor iemand die gevuld is met woede en wraak wil.

Japanse hannya masker tattoo

Samurai tattoo

Samurai zijn beruchte Japanse krijgers. Deze tattoos staan daarom symbool voor kracht, moed en nobelheid.

Japanse samurai tattoo

Geisha tattoo

Geisha’s zijn vrouwelijke entertainers die de gasten vermaken met bijvoorbeeld dans en muziek. Geisha’s staan symbool voor schoonheid, mysterie en vrouwelijkheid.

Traditionele Japanse geisha tattoo op bovenarm

 

Er zijn ontzettend veel mythologische figuren die voorkomen in Japanse tattoos. Heb je hier niet kunnen vinden wat je zoekt? Check dan deze uitgebreide blog

Alhoewel bepaalde afbeeldingen vast betekenissen hebben, is de ware betekenis achter de tattoo afhankelijk van de gebruikte kleuren, plaatsing op het lichaam en andere afbeeldingen rondom het hoofdconcept. We raden je dan ook aan altijd in gesprek te gaan met een tattoo artiest met een expertise in de Japanse stijl als je wilt dat je tatoeage de juiste betekenis heeft.

Conlusie

Japanse tattoos zijn duizenden jaren oud en de stijl is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Dit maakt de Japanse tattoos een culturele kunstvorm met een rijke geschiedenis.

De schoonheid van de tatoeages ligt in de historische waarde en het symbolisme dat de tatoeages met zich meedragen. Van koi karpers en vuurspuwende draken, tot demonen en dappere samurai; iedere tattoo vertelt zijn eigen verhaal. 

Klaar voor de volgende stap?

Kijk nu welke Japanse tattoo artiesten en shops bij jou in de buurt zitten!

Reacties

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie