Japanse tattoos: geschiedenis, kenmerken en artiesten

Een samurai met een getrokken zwaard, een koi karper die uit de golven sprint of een woeste draak omringt door vlammen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de afbeeldingen en symbolen die worden gebruikt in Japanse tattoos. Maar wat is de betekenis achter deze symbolen? En wat maakt Japanse tattoos zo bijzonder? “The Art of Ink” legt het haarfijn voor je uit.

Inhoud

Samenvatting

 • Japanse tattoos bestaan al zo’n 5000 jaar 
 • In de 19e eeuw werden tattoos verboden in Japan. Japan wilde hiermee haar imago naar de Westerse wereld verbeteren en probeerde criminele activiteiten aan banden te leggen. 
 • Ook in 2020 hangt er in Japan een negatief stigama rondom tattoos. Veel zwembaden, hot springs en sportscholen weigeren mensen met tattoos. 
 • Ukiyo-e, wat ‘prenten van de vliegende wereld’ betekent, zijn oeroude Japanse houtsnede afdrukken die vandaag de dag nog steeds de Japanse tattoo stijl beïnvloeden. 

Kenmerken van Japanse tattoos

 • Veel gebruik van symbolisme
 • Thema’s uit de mythologie en natuur
 • Veel gebruik van rood, groen, goud en bruin
 • Donkere, zwarte achtergrond
 • ‘Platte’ afbeeldingen – niet 3D
Japanse tattoo van Samurai
Japanse tattoo van Koi Karper op rug
Japanse tattoo van Samurai
Waar zet jij je volgende tattoo?

Irezumi

Irezumi is het Japanse woord voor tattoo. Ire betekent insteken of injecteren, en zumi betekent inkt of houtskool. Irezumi betekent dus letterlijk inkt injecteren.

Irezumi staat ook voor de Japanse traditionele manier van tatoeëren.  Dit gebeurt met een houten stok, waaraan een naald is vastgemaakt. Deze naald wordt in de inkt gedoopt en de tattoo artiest prikt met zijn hand in de huid van de klant. Een tattoo artiest die op deze manier tatoeëert wordt in Japan een Horishi genoemd. 

Geschiedenis van Japanse tattoos

De traceerbare geschiedenis van de Japanse tattoos begint bijna 5000 jaar geleden. Er zijn primitieve kleibeeldjes uit deze tijd bewaard gebleven, waarbij de beeldjes versierd waren met tribal tattoos.

Ook wordt er rond het jaar 300 in oude Chinese bronnen gesproken over de Japanse traditie van tatoeëren. Hier wordt beschreven dat Japanse mannen van alle leeftijden ontwerpen zouden hebben op alle delen van hun lichaam.

Hoewel de tatoeage begon als een volkskunst, kreeg de tatoeage in Japan later een negatieve lading.

Veroordeelde criminelen werden door de regering gebrandmerkt met tattoos, zodat ze gemakkelijk herkend konden worden door de rest van de bevolking. Criminele tattoos bestonden vaak uit symbolen, Japanse karakters of stippen op het arm of het voorhoofd.

Hier begon Japan’s negatieve aanblik tegenover tattoos, wat zich uiteindelijke uitte in een totaalverbod op tatoeages in het einde van de 19e eeuw.

Armen met Japanse tattoos voor criminelen
Gezicht tattoo in Japan voor criminelen

 

Er waren twee hoofdredenen voor het verbod.

Allereerst hoopte Japan door Europese Staten als een verfijnd land te worden beschouwd. Daarnaast was het verbod op tatoeages een poging om criminele activiteiten de kop in te drukken, aangezien tatoeages vooral werden gedragen door de Yakuza, de Japanse maffia. De tatoeages werden gebruikt als inwijdingsritueel. Ook symboliseert een tattoo het feit dat er geen weg meer terug is als je lid wordt van de maffia. Een tattoo is voor de rest van je leven – net als de maffia.

Japanse vrouw wordt op traditionele manier getatoeëerd op haar rug
Yakuza leden met Japanse tattoos op hun rug
Japanse tattoo van Samurai op rug van Japanse man

 

Door het verbod op tattoos werd de Yakuza creatief met het verbergen van hun tattoos. Een bekend voorbeeld hiervan is de Bodysuit. 

Hierbij wordt het hele lichaam van de drager bedekt door tatoeages, behalve één streep die over het midden van het lichaam loopt. 

Hierdoor konden Yakuza leden alsnog in de sauna zitten met een badjas aan, zonder dat anderen zagen dat ze onder de tatoeages zaten.

 

Door het verbod op tatoeages ging de tattoo scene ondergronds. Hier werd het omarmd door arbeiders, brandweerlieden en bendeleden die vochten tegen overheidscontroles en wetten. Inkt werd een symbool van moed!

Ook tegenwoordig zijn tatoeages niet volledig geaccepteerd binnen de Japanse cultuur. Tatoeages worden nog steeds geassocieerd met de georganiseerde misdaad en in 2012 heeft zelfs de burgemeester van Osaka gezegd dat hij werknemers in zijn regering wil dwingen zichtbare tatoeages te verbergen of te verwijderen.

En alhoewel het inmiddels niet meer verboden is om tattoos te zetten, mag niet iedereen dit in Japan. Een tattoo artiest heeft een medische vergunning nodig om klanten te mogen tatoeëren. Hierdoor is er nog steeds een grote ondergrondse scene met artiesten die zonder vergunning tatoeages zetten.

 

VICE is naar Japan gereisd en heeft een mini-docu gemaakt over de Japanse tattoo scene en hoe deze is beïnvloed door de Yakuza. Zeker het kijken waard!

Stijl van Japanse tattoos

Ukiyo-e, wat ‘prenten van de vliegende wereld’ betekent, is een van de meest bekende kunstvormen van Japan. Hierin worden afbeeldingen van bijvoorbeeld natuurtaferelen, oorlogsverhalen of geesten weergegeven. Alle afbeeldingen zijn gemaakt door middel van houtsnede. Ukiyo-e bestaat uit kleurrijke, platte afbeeldingen, sierlijk lijnwerk en een gebruik van negatieve ruimte. Dit vormt de basis voor de kenmerkende Japanse stijl zoals wij die kennen.

Japanse woodblock prints van golf, drie vrouwen en natuur

Betekenis van Japanse tattoos

De betekenis achter Japanse tattoos verdient een eigen blog, omdat er simpelweg ontzettend veel verschillende symbolen en mythes zijn met ieder hun eigen betekenis. Bekende voorbeelden zijn de Japanse draak, die staat voor wijsheid kracht, of de Japanse koi karper, die staat voor moed en vastberadenheid. Een ander bekend beeld is de Karajishi, een leeuwachtig wezen dat geluk symboliseert en kwade geesten buitenhoudt.

Alhoewel bepaalde afbeeldingen vast betekenissen hebben, is de ware betekenis achter de tattoo afhankelijk van de gebruikte kleuren, plaatsing op het lichaam en andere afbeeldingen rondom het hoofdconcept. We raden je dan ook aan altijd in gesprek te gaan met een tattoo artiest met een expertise in de Japanse stijl als je wilt dat je tatoeage de juiste betekenis heeft.

Op zoek naar inspiratie?

Japanse tattoo artiesten in Nederland

Japan is ontzettend ver weg. Gelukkig hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen voor een vette Japanse tattoo. 

Bekijk hier onder een aantal artiesten en maak een afspraak.

Wildmonkey Katsu

Wil jij een échte Japanse tattoo?

Dan moet je bij Katsu zijn.

Katsu komt oorspronkelijk uit Japan en heeft daar vanaf 1995 zijn eigen shop gehad. Sinds 2018 werkt hij in Nederland en inmiddels heeft hij zijn plekje veroverd in de Nederlandse tattoo scene. En wij snappen wel waarom.

Oordel zelf!

Tattoo Ben

Tattoo Ben is een privé studio in het hartje van Groningen.

Dit betekent dat je alleen in de studio bent, en de artiest dus alle tijd voor je neemt. En dat zie je terug in de ontwerpen.

Tattoo Magu

Veel Japanser dan Tattoo Magu wordt  het niet. Magu is namelijk in 1999 in Japan begonnen met tatoeëren en heeft daar tot 2015 zijn eigen studio gerund.

Daarna vertrok hij naar Nederland, waar hij nu ook zijn eigen studio heeft. 

De Japanse tattoos van Tattoo Magu zijn nét even anders. Hij combineert de Japanse designs namelijk met Black & Grey, waardoor hij zijn eigen stijl heeft ontwikkelt.

Wij zijn fan!

Dragon Tattoo

Dragon Tattoo gaat al een tijdje mee in de tattoo scene. Ze hebben een flink team aan vaste en gast artiesten die prachtige kunstwerkjes zetten.

Zo zijn er maar liefst 3 artiesten die gespecialiseerd zijn in Japanse tattoos. Ook voor jou zit hier dus de perfecte artiest bij die je kan helpen bij je volgende tattoo.

Tattoo Mania

Tattoo Mania heeft echt zijn eigen stijl ontwikkelt binnen de Japanse tattoos.

Hij combineert namelijk Japanse design met New School en geeft hiermee zijn eigen twist aan de klassieke stijl.

Als je een Japanse tattoo in een modern jasje wilt, is dit iets voor jou!

Conlusie

Japanse tattoos zijn duizenden jaren oud en de stijl is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Dit maakt de Japanse tattoos een culturele kunstvorm met een rijke geschiedenis.

De schoonheid van de tatoeages ligt in de historische waarde en het symbolisme dat de tatoeages met zich meedragen. Van koi karpers en vuurspuwende draken, tot demonen en dappere samurai; iedere tattoo vertelt zijn eigen verhaal. 

Klaar voor de volgende stap?

Kijk nu welke Japanse tattoo artiesten en shops bij jou in de buurt zitten!

Reacties

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie