Hoe kies je een goede tattoo shop en artiest?

Tattoo artiest tatoeëert een klant in zijn tattoo shop
Tattoo artiest tatoeëert een klant in zijn tattoo shop

Het kiezen van een tattoo shop kan soms lastig zijn. Want waar moet je precies op letten? En hoe vind je een tattoo shop die je idee goed uit kan voeren?

Wij hebben een paar tips voor je, zodat jij een tattoo shop kunt vinden die het beste past bij je idee.

 

1. Zorg voor een duidelijk idee

Je zoektocht naar een tattoo shop begint natuurlijk met het idee voor je tattoo.

Zorg ervoor dat je ongeveer weet wat je wilt laten zetten. Hoe duidelijker je dit voor jezelf hebt, hoe makkelijker het wordt om een tattoo shop of artiest te vinden die dit idee kan uitwerken.

Hierbij een paar tips om je idee zo goed mogelijk uit te werken. 

Beschrijf je idee

Schrijf kort op wat het idee is voor je tattoo. Welk beeld heb je voor ogen? Welke elementen moeten in je tattoo zitten? Welke juist niet?

Als je tattoo een speciale betekenis heeft, is het goed deze ook op te schrijven. Misschien heeft je tattoo artiest nog een goed idee om de betekenis in je tattoo te verwerken!

Verzamel beeldmateriaal

Verzamel voorbeelden van andere tattoos die je mooi vindt. Beschrijf bij ieder voorbeeld kort wat je wel/niet mooi vindt aan de tattoo, en welke elementen je wel (of juist niet) in je eigen tattoo ontwerp terug wil zien.

Maar waar vind je beeldmateriaal? 

 

Instagram

Op Instagram kun je natuurlijk erg veel tattoo inspiratie vinden. De meeste tattoo artiesten zijn actief op Instagram en delen hier regelmatig hun werk.

Kijk op onze Instagram voor een overzicht van allerlei getalenteerde tattoo shops in Nederland, of ga zelf op onderzoek uit. Door middel van hashtags kun je gemakkelijker tattoos vinden die passen bij je idee, en misschien kom je ook al wel een toffe tattoo shop tegen!

 

Pinterest

Daarnaast raden we je aan inspiratie op te doen op Pinterest. Ook hier vind je ontzettend veel tattoos van artiesten over de hele wereld. Met het zoekfilter kun je gemakkelijk zoeken naar specifieke beelden en tattoo stijlen. 

Als je een toffe tattoo hebt gevonden, kun je erop klikken. Pinterest geeft dan automatisch suggesties van tattoos die hier op lijken. Hierdoor vind je heel snel verschillende versies van jouw tattoo idee. 

Maar Pinterest heeft nog een handige functie, namelijk de Visual Search.

Blackwork tattoo van hand met aansteker op Pinterest

Hiermee kun je een deel van de afbeelding selecteren. Pinterest laat je dan suggesties zien die op dit deel van de afbeelding lijken. Hiermee kun je nog makkelijker ideeën opdoen voor je volgende tattoo!

Ben je nog op zoek naar tattoo inspiratie? Of wil je alleen werk van Nederlandse artiesten bekijken? Check dan onze Pinterest.

Pinterest overzicht van verschillende tattoos op telefoon

2. Kies een tattoo stijl

Nu je een idee hebt voor het ontwerp van je tattoo, is het belangrijk dat je een tattoo stijl kiest. 

Er zijn behoorlijk wat tattoo stijlen, en iedere tattoo shop en tattoo artiest heeft zijn eigen specialisatie. Daarom is het belangrijk eerst te bepalen welke tattoo stijl je wilt, zodat je daarna een shop of artiest kunt vinden die in deze stijl gespecialiseerd is. 

Heb je nog geen idee welke tattoo stijlen er zijn, of welke stijl jij mooi vindt? 

Lees dan onze blog, waarin we een kort overzicht hebben gemaakt (met plaatjes!) van de populairste tattoo stijlen.

3. Zoek naar tattoo shops

Oké, je hebt een idee voor je tattoo en je weet welke tattoo stijl je wilt. Nu is het tijd voor de volgende stap: Het kiezen van een tattoo shop!

Misschien heb je vrienden of familie met mooie tattoos. Je kunt ze altijd vragen waar ze hun tattoo hebben laten zetten en of ze tevreden waren over de shop en artiest. 

Je kan natuurlijk zelf ook op onderzoek uitgaan. Er zijn in Nederland meer dan 1500 tattoo shops met een vergunning. Dat zijn er flink wat! 

Daarom hebben wij een zoekfilter gemaakt, zodat jij makkelijk een tattoo shop kunt vinden. Je kunt zoeken op specifieke stijlen en op afstand, zodat je zeker weet dat de tattoo shop aan jouw voorwaarden voldoet.

Op het profiel van de tattoo shop kun je reviews lezen van andere tattoo liefhebbers. Ook kun je de portfolio’s van de verschillende tattoo shops bekijken en allerlei andere handige informatie vinden.

Als je een tattoo shop hebt gevonden die aan al je criteria voldoet, kun je een afspraak maken voor de kennismaking.

Geef hierbij aan dat je graag een intake wilt plannen om je idee te bespreken. Tijdens de intake kun jij aan de tattoo artiest duidelijk maken wat precies je idee is, en kan de artiest je vertellen of hij dit voor je kan uitvoeren of niet. 

De eerste afspraak is vooral bedoeld als een soort kennismaking. Kijk of de artiest geschikt is voor je idee, maar kijk ook of de shop er prettig en schoon uitziet en of je een goede klik hebt met je artiest. Als het niet goed voelt, is het beter om nog even door te zoeken. 

Binnenkant van een tattoo shop met tattoo stoel

4. De kennismaking

Je hebt je huiswerk goed gedaan en gaat met een goed uitgewerkt idee naar de tattoo shop toe. Je maakt kennis met de tattoo shop en de artiest. 

Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten, zodat je zeker weet dat je een goede tattoo shop kiest. 

Sfeer en uitstraling

Wat is je gevoel bij de tattoo shop? Wordt je fijn verwelkomd en is het personeel vriendelijk? Hoe is de sfeer? Voel je je prettig en ontspannen, of voel je je niet fijn hier? Wordt er goed naar je geluisterd, beantwoorden ze je vragen en stellen ze je op je gemak?

Al deze zaken laten je zien hoe de tattoo shop gerund wordt en hoe serieus de artiesten hun vak nemen.

Ons advies: Luister goed naar je gevoel en zorg dat je je prettig voelt. 

Hygiëne

Een goede tattoo shop is brandschoon. Punt.

Als een tattoo shop niet schoon is, kan het zijn dat je tattoo geïnfecteerd raakt en permanent beschadigt. En dat wil je écht niet. 

Kijk dus goed hoe de tattoo shop eruit ziet. Ziet alles er schoon uit en ruikt het fris? Dragen de artiesten handschoenen? Hebben ze desinfectiemiddel en wordt deze regelmatig gebruikt? Zijn de naalden voorverpakt en slingeren deze niet rond in de shop? 

Niet alleen wij vinden hygiëne belangrijk, dat vindt de Nederlandse overheid ook. Alle tattoo shops in Nederland moeten daarom een vergunning hebben waarmee ze aantonen dat ze hygiënisch werken. Je kunt op deze website kijken of jouw tattoo shop ook een vergunning heeft. 

Handen van tattoo artiest met handschoenen en steriele naalden

Klik je met de tattoo artiest?

De tattoo artiest zal met je in gesprek gaan om je idee verder uit te werken. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je artiest het idee goed begrijpt.

Snapt hij welke elementen belangrijk voor jou zijn? Wat je wel en niet in je tattoo wilt hebben? Wordt er goed naar je geluisterd?

Maar ook: wordt er goed met je meegedacht? Doet de tattoo artiest suggesties die bij je idee passen? Zegt de tattoo artiest eerlijk wat er wel en niet mogelijk is? Legt hij duidelijk uit hoe zijn werkwijze is en wat je kan verwachten? 

Naast al deze technische zaken is het belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij je artiest. Een tattoo is voor de rest van je leven, maar ook de ervaring en de artiest zul je niet snel vergeten! Klets even met elkaar en kijk of er een klik is. Dat maakt het ook makkelijker als je op de dag van het zetten toch nog iets wilt laten wijzigen aan het ontwerp, of als je even een extra pauze nodig hebt tijdens het zetten. 

Zorg er dus voor dat je de artiest vertrouwt en dat je je prettig voelt. 

Kun je oud werk bekijken?

Het is verstandig om aan je tattoo artiest te vragen of hij ook foto’s heeft van geheelde tattoos die hij heeft gezet. Tattoos op Instagram zijn namelijk vers, bevatten vaak een filtertje en zien er daardoor prachtig uit!

Maar zodra de tattoo geheeld is, zie je pas écht hoe deze eruit blijft zien. De meeste tattoos worden wat vager, maar zien er nog wel strak uit. 

Vraag daarom aan je tattoo artiest of je wat ouder werk (zonder filter) kan bekijken. Op deze manier kun je inschatten hoe de tattoos van deze artiest er over een paar jaar uitzien en of je daar tevreden mee bent.

Ook is het goed om bij jezelf te checken of je eigenlijk wel weet hoe een tattoo er na een aantal jaar uitziet. Want eerlijk is eerlijk – een geheelde tattoo ziet er nooit hetzelfde uit als een tattoo die net gezet is. 

4. Maak een afspraak

Ziet de tattoo shop er netjes en schoon uit en heb je een goede klik met de artiest? Dan is het tijd voor de laatste stap – het maken van een afspraak. 

De meeste tattoo artiesten hanteren een wachtlijst, dus wees niet verbaasd als je even moet wachten totdat je aan de beurt bent. 

Veel artiesten geven al een indicatie van de kosten, zodat je weet wat je nieuwe tattoo ongeveer gaat kosten. Indien je artiest jou geen kostenindicatie geeft, is het slim hier nog even naar te vragen zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. 

Vaak vragen tattoo artiesten een aanbetaling voor het maken van het ontwerp. Dit is meestal zo’n €50 en dit wordt verrekend met de kosten van het zetten van je tattoo. Oftewel, als je nieuwe tattoo €450 kost, en jij hebt een aanbetaling van €50 gedaan, dan hoef je na het zetten nog maar €400 af te rekenen. 

Heb je de afspraak gemaakt en de aanbetaling gedaan? Mooi!

Nu hoef je nog maar één ding te doen om je goed voor te bereiden op het zetten van je nieuwe tattoo. 

5. Tattoo nazorg

Het lijkt misschien nog ver weg, maar het is belangrijk dat jij je vast inleest in tattoo nazorg. Hier komt namelijk best wat bij kijken.

Want hoe lang moet je het folie erop houden? Welke tattoo nazorg producten moet je in huis hebben? En mag je eigenlijk douchen, sporten of zonnen met een nieuwe tattoo?

Als je net een nieuwe tattoo hebt laten zetten ben je behoorlijk vermoeid, en heb je geen zin om deze dingen nog allemaal uit te zoeken. En je hebt waarschijnlijk helemaal geen zin om nog langs de winkel te gaan om tattoo nazorg producten te kopen. 

Lees daarom vast over de do’s en dont’s van tattoo nazorg zodat jij perfect voorbereid bent. 

Bestel ook alvast een tattoo nazorg product, zodat je je daar niet meer druk over hoeft te maken als je de tattoo shop uitloopt. Bepanthen wordt geadviseerd door tattoo artiesten en is te koop bij bijv. Kruidvat, Etos of Bol.com. 

Doe jezelf een plezier en haal de juiste spullen vast in huis. Dat scheelt gedoe. 

Bepanthen tattoo nazorg producten staan op getatoeëerde onderarm

That’s it! Zo kiezen wij een nieuwe tattoo shop uit. 

Zijn we nog tips vergeten, of heb je een vraag voor ons?

Vertel het ons in de comments.

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie