Het tattoo genezingsproces: Wat kun je verwachten?

Tattoo artiest zet een Blackwork tattoo op bovenarm in tattoo shop
Tattoo artiest zet een Blackwork tattoo op bovenarm in tattoo shop

In deze blog kijken we naar de verschillende fases van het genezingsproces. We geven een korte tijdlijn van de genezing van je nieuwe tattoo, we geven tips hoe je je tattoo optimaal kan laten genezen en we noemen 6 symptomen waaraan je kan zien dat je tattoo niet goed geneest.

Lees snel verder!

Hoe lang duurt het voordat mijn tattoo is genezen? 

Het duurt gemiddeld 2 tot 4 weken voordat je tattoo genezen is. Je tattoo is genezen als hij niet meer jeukt, niet meer rood is, niet meer vervelt en er geen korstjes of losse velletjes meer op je huid zitten.

Het verschilt per tattoo hoe lang de genezing precies duurt. Kleine tattoos genezen sneller dan grote, en sommige mensen genezen sneller dan anderen. Over het algemeen geldt: hoe beter je je tattoo verzorgt, hoe sneller deze geneest.

Het genezingsproces in het kort

Tattoos hebben meestal twee tot vier weken nodig om aan de oppervlakte te genezen, maar het kan 2 tot 6 maanden duren voordat je huid 100% is genezen.

Het genezingsproces van een tattoo bestaat meestal uit een week van roodheid en zwelling, gevolgd door twee tot drie weken van jeuk en vervellen. Na ongeveer een maand is de bovenste huidlaag volledig genezen. Je diepere huidlagen hebben meer tijd nodig. Het duurt 2 tot 6 maanden voordat deze lagen volledig genezen zijn.

Een tijdlijn van het genezingsproces van een tattoo

Tattoos gaan door 4 verschillende genezingsfases. Hieronder geven we een grove inschatting van hoe lang dit duurt.

Let op: dit is slechts een inschatting. Het kan zijn dat jouw tattoo sneller of langzamer geneest.

Dag 1 – 3: Bloed, roodheid en opgezwollen huid

Als je net een nieuwe tattoo hebt laten zetten, zal je tattoo rood, dik en pijnlijk zijn. Je huid is kapot gemaakt door de naald van de tattoo machine en er zit nu een onbekende stof in je lichaam (de tattoo inkt). Het immuunsysteem wordt geactiveerd en je lichaam gaat aan de slag om de wond te laten genezen.

Om het genezingsproces te starten, stuurt je lichaam bloed naar de getatoeëerde plek. Hierdoor wordt deze plek rood en opgezwollen. De getatoeëerde plek voelt dik, warm en pijnlijk aan. Ook kan er bloed, lichaamsvocht of ink uit de tattoo lekken. Dit is normaal.

Let hier op:

 • Zorg ervoor dat je je tattoo schoon houdt.
 • Spoel bloed en inkt weg met water en zorg dat er geen viezigheid in je tattoo komt.

Dag 4 – 7: Korstjes en jeuk

Na een paar dagen is de wond van je tattoo gesloten. Er lekt geen bloed of inkt meer uit en er zitten nu korstjes op de huid.

Ook begint je tattoo nu te jeuken. Dit is normaal bij een wond die aan het genezen is en dit gebeurt dus ook bij je tattoo.

Zorg ervoor dat je nooit krabt aan je nieuwe tattoo. Als je gaat krabben, kun je de tattoo beschadigen en zal hij minder mooi genezen. Dit ga je echt terugzien in het eindresultaat van je tattoo. Blijf er dus vanaf!

De korstjes zullen er op een gegeven moment vanaf vallen. Wanneer dit precies gebeurt, hangt af van je huidtype en van de tattoo. Een kleine Fine Line tattoo zal eerder vervellen dan een grote colour tattoo.

Let hier op:

 • Zorg ervoor dat je je tattoo schoon houdt.
 • Was je tattoo regelmatig met een ongeparfumeerde zeep of met een speciale tattoo wasgel.
 • Laat je tattoo niet uitdrogen. Smeer hem 2 – 4 keer per dag in met een tattoo nazorg zalf.

Dag 7 – 28: Jeuk en vervellen

Na ongeveer een week begint je tattoo met vervellen. Dit is heel normaal en je hoeft je hier geen zorgen over te maken. De inkt blijft gewoon in je huid zitten. Het is namelijk niet de tattoo die vervelt, maar de huid boven je tattoo.

Tattoo op onderarm die aan het vervellen is

Laat de korstjes en velletjes er vanzelf afvallen en ga niet aan je tattoo lopen krabben. Als je gaat krabben, beschadig je je tattoo en zal hij minder mooi genezen.

Het duurt meestal 2 tot 4 weken voordat alle velletjes en korstjes eraf zijn. Daarna is je bovenste huidlaag volledig genezen. 

Tip: Je hebt nu een goede indruk hoe je tattoo eruit blijft zien. Zie je oneffenheden of zijn er stukken huid waarbij de inkt niet goed is blijven zitten? Dan kan je nu terug naar je tattoo artiest voor een touch up. Je tattoo artiest zal dan de tattoo bijwerken, zodat deze er perfect uit komt te zien. De meeste tattoo artiesten bieden één gratis touch up aan.

Let hier op:

 • Zorg ervoor dat je je tattoo schoon houdt.
 • Was je tattoo regelmatig met een ongeparfumeerde zeep of met een speciale tattoo wasgel.
 • Laat je tattoo niet uitdrogen. Smeer hem 2 – 4 keer per dag in met een tattoo nazorg zalf.
 • Stel je tattoo niet bloot aan zonlicht of de zonnebank.

Maand 1 – 6: Witte gloed en onzichtbaar herstel

Je tattoo is nu volledig genezen. Er zitten geen velletjes of korstjes op en er is ook geen jeuk of roodheid meer. 

Het kan zijn dat je tattoo er wat dof uitziet en er een witte gloed overheen zit, ook wel bekend als ‘silver skin’. 

Tattoo met een witte gloed of silver skin

Dit is heel normaal. De diepere huidlagen zijn nog aan het genezen en moeten nog vernieuwd worden. Hier komt de witte gloed vandaan. Dit komt vanzelf goed, maar dit duurt nog een paar weken. 

Het duurt gemiddeld 2 tot 6 maanden voordat alle huidlagen genezen zijn. Dit hangt onder andere af van je huidtype, de grootte van de tattoo en de inkt die gebruikt is. Grote tattoos met veel kleur duren langer om te genezen dan kleine Fine Line tattoos met zwarte inkt. 

Let hier op:

 • Bescherm je tattoo altijd tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor als je in de zon gaat.
 • Houdt je huid gehydrateerd. Hierdoor zal deze optimaal herstellen en komen de kleuren van je tattoo het beste naar voren.

Hoe laat je je tattoo sneller genezen?

Door je nieuwe tattoo goed te verzorgen, zorg je ervoor dat deze zo goed en snel mogelijk geneest. Hierbij een paar tips om ervoor te zorgen dat je tattoo goed en snel zal genezen:

Tattoo nazorg tips

Een nieuwe tattoo is een open wond. Deze is dus gevoelig voor viezigheid, bacteriën en infecties. Je wilt natuurlijk niet dat deze gaat ontsteken.

Zorg er daarom voor dat je je tattoo schoon houdt.

Was je nieuwe tattoo 2 keer per dag met een milde, ongeparfumeerde zeep of gebruik een speciale tattoo wasgel.

Het voordeel van een tattoo wasgel, is dat deze speciaal is gemaakt voor de getatoeëerde huid en dat deze de huid niet uitdroogt. Hierdoor zal je tattoo mooier genezen. 

Bepanthen Tattoo Wasgel voor tattoo nazorg

Als je tattoo uitdroogt, geneest deze minder snel en vergroot je de kans op korstjes. Als de korstjes scheuren kan de tattoo opnieuw gaan bloeden, waardoor je tattoo beschadigd en minder mooi wordt. Dit wil je natuurlijk niet!

Het is daarom belangrijk dat je je tattoo 2 – 4 keer per dag insmeert met een tattoo nazorg zalf. Hierdoor blijft de huid vet en gehydrateerd en zal je tattoo perfect genezen. 

Bepanthen Tattoo Nazorg Zalf

Als je tattoo aan het genezen is, gaat deze jeuken. Daar doe je niks aan.

Het is heel belangrijk dat je niet gaat krabben aan je nieuwe tattoo. Als je aan de korstjes gaat krabben, beschadig je de tattoo en de inkt. Hierdoor zal hij niet mooi genezen, en zal je tattoo later bijgewerkt moeten worden. Ook loop je extra risico op infecties en ontstekingen.

Laat je korstjes daarom zitten. Ze vallen er vanzelf af.

Tip: Jeukt je tattoo heel erg? Smeer dan wat extra zalf. Dit helpt tegen de jeuk.

Je tattoo moet eerst genezen zijn voordat je mag gaan zwemmen.

Je tattoo is namelijk een open wond, en is dus erg gevoelig voor viezigheid, bacteriën en chemicaliën. Als je gaat zwemmen in de zee of in een zwembad, krijg je dit allemaal in je tattoo. Hierdoor kan je tattoo minder mooi genezen, of zelfs gaan ontsteken.

Wacht daarom met zwemmen totdat je tattoo volledig is genezen.

Ben je toch gaan zwemmen met je nieuwe tattoo? Zorg er dan voor dat je de tattoo na het zwemmen goed schoonmaakt en insmeert met zalf. Zo verklein je de kans op infecties en beschadegingen.

Heb je nog meer vragen over zwemmen met je nieuwe tattoo? Lees dan onze blog.

De getatoeëerde huid is erg gevoelig voor zonlicht. De uv-straling is slecht voor je getatoeëerde huid én voor de inkt. Ga je toch in de zon, dan kan je huid beschadigen en verbranden. Hierdoor zal je tattoo minder mooi genezen en kan hij sneller vervagen.

Als je tattoo volledig is genezen, mag je er wel mee in de zon. Let op: de getatoeëerde huid is erg gevoelig voor zonlicht. Zorg er daarom altijd voor dat je zonnebrand gebruikt met een hoge SPF.

Wij adviseren een zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal gemaakt is voor de getatoeëerde huid, zoals Bepanthen Tattoo Zonnecrème. Deze biedt bescherming tegen de zon, verzorgt de huid én bevat vitaminen die het natuurlijk huidherstel ondersteunen. 

Heb je nog meer vragen over je nieuwe tattoo en de zon? Lees dan onze blog.

Bepanthen tattoo zonnebrand

Ook nadat je tattoo is genezen, is het belangrijk dat je de huid goed blijft verzorgen én blijft beschermen tegen de zon.

Wil jij ervoor zorgen dat je nieuwe tattoo perfect én snel geneest? Lees dan onze blog.

6 tekenen dat je tattoo niet goed geneest

Roodheid, bloed, wondvocht, korstjes en een opgezette huid zijn tekenen dat je tattoo aan het genezen is. Deze symptomen de eerste paar dagen normaal, maar als ze langer aanhouden kan het een teken zijn dat je tattoo niet goed geneest. Ook als je een infectie of een allergische reactie hebt, zal je tattoo niet goed genezen.

Maar hoe herken je een tattoo die niet goed geneest?

Geinfecteerde en rood opgezwollen tattoo

Koorts of rillingen
Als je griep symptomen hebt, zoals koorts en koude rillingen, kan dit erop wijzen dat je tattoo ontstoken is. Ga in dit geval meteen naar een dokter.

Pus of wondvocht
Als er na een paar dagen nog steeds wondvocht of zelfs pus uit je tattoo komt, kan deze geïnfecteerd zijn. Ga dan naar een dokter.

Blijvende roodheid
Alle tattoos zijn in het begin wat rood. Maar als de roodheid niet wegtrekt, is dat een teken dat je tattoo niet goed geneest. Neem in dit geval contact op met je tattoo artiest.

Blijvende opgezwollen huid
De eerste dagen is je tattoo waarschijnlijk wat opgezwollen. Na een paar dagen zou de zwelling weg moeten trekken. Als de zwelling aanhoudt, kan dit een teken zijn dat de huid ontstoken is of dat je allergisch bent voor de inkt. Neem in dit geval contact op met je tattoo artiest.

Rode blaasjes of netelroos
Heb je rode blaasjes of netelroos rondom je tattoo? Dit is waarschijnlijk een allergische reactie. Dit kan direct na het zetten gebeuren, maar ook pas na een paar jaar. Neem contact op met je tattoo artiest als je hier last van hebt.

Littekenvorming
Een nieuwe tattoo is net als een open wond. Als je wond goed geneest, zal er een korstje op komen die er vanzelf af valt. Een goed genezen tattoo hoort geen littekens te krijgen. Gebeurt dit wel, dan is het verstandig contact op te nemen met je tattoo artiest.

Wat als je je zorgen maakt om de genezing van je tattoo?

Ben je bang dat je tattoo niet goed geneest? Neem dan contact op met je tattoo artiest. Die kan je vertellen of je tattoo er goed uitziet, óf dat je beter even naar de dokter kunt gaan.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie