Douchen met je nieuwe tattoo: Alles wat je moet weten.

Vrouw met tattoos en handdoek in de douche
Vrouw met tattoos en handdoek in de douche

Je hebt net een nieuwe tattoo laten zetten. De tattoo zit nog verpakt in het folie en er lekt misschien wat inkt en bloed uit. Je wilt even douchen om jezelf op te frissen en om de tattoo te wassen. Maar mag dat eigenlijk wel? Wanneer mag je douchen met een nieuwe tattoo? En waar moet je op letten als je gaat douchen met je tattoo?

Wij leggen het kort voor je uit en beantwoorden de belangrijkste vragen. Zo kun jij je nieuwe tattoo goed verzorgen terwijl jij jezelf opfrist.

Mag ik douchen met een nieuwe tattoo?

Ja, het is belangrijk dat je je nieuwe tattoo schoon houdt, dus douchen mag. Douche niet te lang (max. 10 minuten) en laat het water voorzichtig langs de tattoo stromen. Zet nooit de harde straal op je nieuwe tattoo en smeer er geen zeep of shampoo in. Bij voorkeur gebruik je een wasgel speciaal voor tattoos.

Daarnaast zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat douchen met een nieuwe tattoo. We hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet.

Tips voor het douchen met je nieuwe tattoo

Voor het douchen

 • Is je tattoo nét gezet? Wacht dan minimaal 3 – 4 uur met douchen totdat de huid is gesloten.
 • Verwijder het tattoo folie voordat je onder de douche stapt. Meestal mag dit na 3 – 4 uur, maar dit verschilt per tattoo artiest. Luister dus naar de instructie van je tattoo artiest.
 • Was je handen voordat je gaat douchen. Je tattoo is een open wond en daar wil je geen bacteriën in krijgen. Zorg er dus voor dat je schone handen hebt zodat je veilig je tattoo kunt wassen.

Tijdens het douchen

 • Zorg ervoor dat het douchewater niet extreem warm is. Dit is niet goed voor je huid en kan ervoor zorgen dat je nieuwe tattoo minder goed geneest.
 • Zet nooit de harde straal van de douchekop op je nieuwe tattoo. Hierdoor zal je tattoo beschadigen. Laat het water gewoon langs je lichaam naar beneden lopen. Zorg daarbij dat het ook over je nieuwe tattoo loopt zodat inkt, bloed en viezigheid wordt weggespoeld.
 • Nu komt het belangrijkste deel: je tattoo wassen en schoon houden. Bij voorkeur doe je dit met Bepanthen Tattoo Wasgel. Deze is speciaal gemaakt voor tattoos en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Je kunt ook een milde, anti-bacteriële wasgel gebruiken.
 • Gebruik geen sponzen of washandjes. Deze kunnen schadelijke bacteriën bevatten, waardoor je tattoo kan gaan ontsteken. 
 • Maak een sopje in je handen en dep dit voorzichtig op je nieuwe tattoo. Let op: Wrijf niet in je nieuwe tattoo, want zo kun je hem beschadigen.
 • Na het deppen laat je het water langs je tattoo lopen, zodat alle viezigheid en zeepresten wegspoelen.
 • Zorg ervoor dat je niet te lang doucht. Als je te lang doucht kan je tattoo zich volzuigen en hierdoor kan hij minder mooi genezen. Je hoeft natuurlijk geen snelheidsrecord neer te zetten, maar wij adviseren niet langer te douchen dan 5 – 10 minuten. Als je te lang doucht, zuigt je tattoo zich vol met water en zal hij minder mooi genezen.

Na het douchen

 • Als je klaar bent met douchen, is het belangrijk dat je jezelf afdroogt met een schone handdoek. Natte handdoeken zijn namelijk fantastische broedplaatsen voor bacteriën en je wilt natuurlijk geen vieze bacterieën in je nieuwe tattoo. Zorg er daarom voor dat je een schone handdoek gebruikt om je tattoo mee af te drogen, of gebruik een papieren doekje of keukenpapier.
 • Dep je huid droog met een schone handdoek of keukenpapier. Zorg ervoor dat je niet hard in je tattoo wrijft, want dit is slecht (en pijnlijk).
 • Na het douchen is je huid uitgedroogd. Smeer daarom een tattoo nazorg zalf op je huid na het douchen. Zo verzorg je de huid en zorg je ervoor dat je nieuwe tattoo optimaal kan herstellen.
 • Gebruik geen body lotion of andere huidverzorgingsproducten op het gebied van je tattoo. Hier zit vaak parfum in of andere stoffen die niet goed zijn voor de genezing van je tattoo. Smeer je nieuwe tattoo dus alleen in met speciale tattoo nazorg zalf.
 • Als je klaar bent met douchen trek je natuurlijk schone kleding aan, zodat er geen viezigheid in je nieuwe tattoo komt.

Benieuwd wat je nog meer moet doen om goed voor je nieuwe tattoo te zorgen? Lees dan onze tips voor tattoo nazorg.

Veelgestelde vragen

Mag ik douchen met second skin?

Ja. Second skin is speciaal gemaakt om meerdere dagen op je huid te zitten terwijl je tattoo zich geneest. Je kunt met second skin dus ook gewoon douchen. Let er wel op dat je niet te lang doucht of met extreem heet water doucht. Hierdoor kan het folie namelijk loslaten en dat wil je natuurlijk niet.

Mag ik in bad met mijn nieuwe tattoo?

Nee, je mag niet inbad met je nieuwe tattoo. Je mag ook niet naar de sauna of naar het zwembad. In bad zuigt je tattoo zich vol met water, en daardoor zal hij minder goed genezen. Daarnaast zitten er vaak stoffen in het bad of zwembad die niet goed zijn voor je tattoo, zoals chloor of shampoo. Ook kan je een infectie oplopen van vies water en dat wil je absoluut niet.

Blijf dus lekker douchen en geniet pas weer van het (zwem)bad zodra je tattoo volledig is genezen.

Wanneer mag ik douchen met mijn nieuwe tattoo?

Het is belangrijk dat je minimaal 3 – 4 uur wacht met douchen. Na 3 – 4 uur kan je het folie verwijderen en mag je voor het eerst onder de douche stappen. Je mag natuurlijk ook langer wachten met douchen.

Let op: dit advies verschilt per tattoo artiest. Sommige tattoo artiesten adviseren het folie er 24 uur op te laten zitten. Het is daarom belangrijk altijd naar het advies van je tattoo artiest te luisteren.

Hoe vaak mag je douchen met je nieuwe tattoo?

Het is belangrijk dat je je nieuwe tattoo 2 – 3 keer per dag wast. In principe mag je dus ook zo vaak douchen. De meeste mensen douchen natuurlijk niet vaker dan 1 keer per dag, dus dan kun je de andere keren je tattoo gewoon onder de kraan wassen.

Wanneer mag ik weer normaal douchen?

Je mag normaal douchen als je tattoo volledig genezen is. Je tattoo is volledig genezen als er geen korstjes meer op je tattoo zitten en de huid egaal aanvoelt. Dit is meestal na 2 – 4 weken.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie