Blackwork tattoos: geschiedenis, kenmerken en artiesten

Wie van kleurrijke tattoos houdt, zit bij blackwork verkeerd. De naam zegt het namelijk al; blackwork tattoos worden gezet met alleen zwarte inkt. Deze grote, zwarte tattoos zijn misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zijn zeker een indrukwekkende verschijning. Blackwork tattoos hebben een lange geschiedenis en zijn er in allerlei soorten en maten. 

In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis en de verschillende stijlen binnen het blackwork, zodat jij kunt bepalen of dit een tattoo stijl is die bij je past. 

Inhoud

Samenvatting

  • Blackwork is een van de oudste tattoo stijlen en is ontstaan bij inheemse stammen.
  • De ontdekkingsreiziger Kapitein Cook maakte tatoeages populair in de Westerse wereld.
  • Blackwork tattoos kunnen worden gezet in verschillende stijlen, zoals geometrie, tribal of blackout. 
  •  Blackwork tattoos komen in veel verschillende soorten en maten. 

Kenmerken van blackwork tattoos

  • Alleen zwarte inkt
  • Geometrische vormen of
  • Duidelijk herkenbare afbeeldingen – je ziet meteen wat het is
  • Duidelijke lijnen
  • Geen schaduw
  • Gebruik van negatieve ruimte
blackwork tattoo op been
blackwork tattoo van octopus op bovenarm
blackwork tattoo van bloemen op been met negatieve ruimte
Waar zet jij je volgende tattoo?

Wat zijn blackwork tattoos?

Blackwork tattoos zijn alle tattoos die gezet worden met alleen zwarte inkt. 

Blackwork tattoos zijn niet recent ontstaan. Sterker nog, blackwork is één van de oudste tattoo stijlen die er is! Deze stijl is namelijk ontstaan met de tribal tattoos van de inheemse stammen (zie: geschiedenis blackwork tattoos).

Het zit zo: tribal tattoos worden gezet met alleen zwarte inkt. Hierdoor zijn tribal tattoos automatisch ook blackwork tattoos.

Polynesische tattoo op onderarm

 

Binnen het blackwork zijn er echter verschillende stijlen, zoals blackout, geometrie en tribal. Niet iedere blackwork tattoo is dus automatisch ook een tribal tattoo. 

Snap je het nog?

Geschiedenis van blackwork tattoos

Zoals we net hebben vastgesteld is de geschiedenis van de blackwork tattoo verbonden met de geschiedenis van de tribal tattoo. Deze is duizenden jaren terug te leiden naar de Polynesische stammen. Zij gebruikten de inktzwarte tattoos om allerlei zaken te uiten, zoals normen en waarden, spiritualiteit, oorlogsoverwinningen, identiteit of sociale rangorde.

Blackwork tattoo in gezicht van man met veren in haar
Maori stamhoofd met blackwork tattoo in gezicht
Naakte man op strand met blackwork tattoos over hele lichaam

 

De stijl kwam in de 18e eeuw in aanraking met de Westerse wereld.

De Engelse ontdekkingsreiziger James Cook arriveerde in 1976 op Tahiti en kwam als eerste Westerling in contact met de inheemse bevolking. Hij raakte gefascineerd door de stammen die onder de tatoeages zaten en beschreef deze tattoos uitgebreid in zijn verslagen.

Kapitein Cook reisde uiteindelijk weer terug naar Engeland en deed verslag van wat hij had gezien. Hier introduceerde hij de Westerse wereld met deze tatoeages, waar de tribal en blackwork stijl aanvankelijk populair werd onder zeelui en mijnwerkers. De stijl bleef groeien en ontwikkelen in de 19e en 20e eeuw en ontwikkelde uiteindelijk in de stijl die we kennen als blackwork.

Vandaag de dag kunnen we verschillende stromingen onderscheiden binnen het blackwork.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Blackwork stijlen

Blackwork tattoos komen in veel verschillende vormen en afmetingen, waarvan de bekendste en populairste stijl waarschijnlijk de tribal tattoo is. Een bekend voorbeeld is hiervan is professioneel worstelaar en Hollywood superster Dwayne “The Rock” Johnson. Wanneer je zijn polynesische sleeve tattoo ziet, zie je direct de overeenkomsten tussen tribal en blackwork tattoos.

Dwayne the rock Johnson met blackwork tattoo en riem

 

Tegenwoordig wordt blackwork ook toegepast in combinatie met andere stijlen. Zo worden blackwork tattoos vaak gecombineerd met geometrie om tot bijzondere ontwerpen te komen. Deze tattoos beslaan vaak een groot gedeelte van het lichaam en de duidelijke, zwarte lijnen in combinatie met de geometrische patronen zorgen voor indrukwekkende designs.

Geometrische blackwork tattoo op arm van vrouw
Geometrische blackwork tattoo op arm
Geometrische blackwork tattoo op been vrouw

 

Alhoewel tribal en geometrische tattoos redelijk gangbaar zijn, is er ook nog een extremere stroming binnen de blackwork tattoos, namelijk blackout. Hier kiezen mensen ervoor om gehele lichaamsdelen op te vullen met de gitzwarte inkt. Deze hardcore tattoos geven de drager pikzwarte armen of benen en is zeker niet weggelegd voor de gemiddelde tattoo leek.

Blackout tattoo met doodshoofd in negatieve ruimte
Blackout tattoo op man
Blackout tattoo op vrouwenlichaam

 

VICE besloot zich te verdiepen in blackwork en maakte een mini-documentaire over drie tatoeëerders die het extreme ‘Brutal Black Project’ hebben opgericht.

Waarschuwing: deze video kan door sommige mensen als schokkend ervaren worden.

 

Een meer toegankelijke vorm van blackwork zijn de illustraties waarbij enkel zwarte lijnen worden gebruikt. Door af te wisselen tussen dikkere en dunnere lijnen kan de illusie van schaduw en diepte gewekt worden, maar echte schaduwen worden eigenlijk niet gebruikt. 

Deze vorm van blackwork wint steeds meer aan populariteit. 

Dit is te verklaren doordat tattoos steeds meer mainstream worden, maar niet iedereen met een inktzwarte arm of grote geometrische patronen rond wil lopen. Deze vorm van blackwork tattoos zijn hierdoor toegankelijker, omdat ze niet een groot deel van het lichaam hoeven te beslaan.

De tattoo kan relatief klein blijven en door de duidelijke zwarte lijnen zijn de afbeeldingen van een grote afstand te herkennen. Daarnaast gaat zwarte inkt langer mee dan welke kleur dan ook, waardoor de tattoo er ook na vele jaren nog prachtig uit zal zien.

Blackwork tattoo Leon the Professional
Blackwork tattoo van roos met vierkant op arm
Blackwork tattoo van duiveltje
Op zoek naar inspiratie?

Conlusie

Blackwork tattoos zijn duizenden jaren oud, maar zijn vandaag de dag nog steeds ontzettend populair.

Er is een grote diversiteit aan vormen, afmetingen, afbeeldingen en individuele stijlen, waardoor de mogelijkheden binnen blackwork eindeloos zijn. Iedere tattooliefhebber kan een design vinden dat past bij zijn of haar wensen, mits je bereid bent een tattoo zonder kleur te nemen.

Als je nog twijfelt om een blackwork tattoo te nemen, denk dan aan de welbekende spreuk: “Once you go black, you never go back…”

Klaar voor de volgende stap?

Kijk nu welke Blackwork tattoo artiesten en shops bij jou in de buurt zitten!

Reacties

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Plaats een reactie