11 tips voor tattoo nazorg

Je hebt net een nieuwe tattoo laten zetten.

Gefeliciteerd!

Nu komt het belangrijkste deel – de nazorg van je nieuwe tattoo. Door je nieuwe tattoo goed te verzorgen zal hij sneller genezen en blijft hij er mooier uitzien.

Maar waar moet je eigenlijk op letten met het verzorgen van je nieuwe tattoo? En welke tattoo nazorg zalf moet je eigenlijk gebruiken?

Wij hebben 11 tips voor de nazorg van je nieuwe tattoo op een rijtje gezet. Volg deze simpele tips en je nieuwe tattoo zal er nog lange tijd prachtig uit zal blijven zien!

Inhoud

1. Volg het advies van je artiest

Tattoo nazorg advies verschilt per tattoo studio. Iedere artiest gebruikt namelijk andere producten en technieken en heeft andere ideeën over hoe je nieuwe tattoo het beste geneest.

Jouw tattoo artiest weet het beste je nieuwe tattoo het best geneest. Luister daarom naar de instructie van je artiest en volg deze op.

De meeste tattoo shops zullen je het tattoo nazorg advies uitgeprint mee naar huis geven, zodat je het thuis nog rustig na kunt lezen.

Waar zet jij je volgende tattoo?

2. Verwijder het folie na 2 - 5 uur

Nadat je tattoo klaar is, zal je tattoo artiest deze waarschijnlijk inwikkelen met folie. Dankzij het folie kunnen er geen bacteriën of viezigheid in de wond komen. Ook blijft de inkt zo beter opgesloten in de huid.

Na 2 – 5 uur is het tijd om het folie te verwijderen. Zorg ervoor dat je eerst je handen goed wast, zodat er geen bacteriën in de wond komen. Nadat je je handen hebt gewassen, kun je voorzichtig het folie verwijderen. Wees voorzichtig en pas op dat je geen viezigheid in je nieuwe tattoo krijgt.

Let op: sommige tattoo artiesten gebruiken second skin. Hiervoor geldt een andere nazorg instructie.

Nieuwe tattoo folie verwijderen


Zodra je het folie hebt verwijderd, is het tijd voor de volgende stap – je tattoo schoonmaken.

3. Was je nieuwe tattoo met een zeepvrije wasgel

Het is belangrijk je nieuwe tattoo goed schoon te maken.

Dit doe je als volgt:

Stap 1: Zorg ervoor dat je je nieuwe tattoo 2 – 3 keer per dag schoonmaakt met een zeep- en parfumvrije wasgel, zoals Bepanthen Tattoo Wasgel.

Stap 2: Zorg er bij het schoonmaken voor dat je eerst goed je handen wast, zodat er geen bacteriën in je wond kunnen komen.

Stap 3: Doe daarna wat wasgel op je handen, meng dit met water en laat het een beetje opschuimen.

Stap 4: Dep hiermee voorzichtig op je tattoo en het gebied eromheen. Het is belangrijk om niet hard te wrijven of boenen, omdat je dan de tattoo kunt beschadigen.

Stap 5: Nadat je de tattoo goed schoon hebt gemaakt, spoel je daarna alles af met lauw water.

Stap 6: Daarna laat je je tattoo drogen aan de lucht of dep je de tattoo voorzichtig droog met een schone doek. Let erop dat je geen wc papier gebruikt, want dan kunnen er pluisjes achterblijven in de wond.

Herhaal dit de eerste 3-5 dagen 2-4 keer per dag voor optimale ondersteuning van het huidherstel.

Je nieuwe tattoo heeft goede verzorging nodig. Door je tattoo in te smeren met een tattoo nazorg zalf, zorg je ervoor dat de tattoo niet uitdroogt en deze mooier herstelt.

Er zijn ontzettend veel tattoo nazorg producten op de markt. Kies bij voorkeur een bekende tattoo nazorg zalf, zoals Bepanthen. Deze is dermatologisch getest op de getatoeëerde huid en wordt aangeraden door tattoo artiesten.

Bepanthen tattoo nazorg zalf

Je brengt de zalf op de volgende manier aan op je nieuwe tattoo:

 1. Was je handen goed met zeep, zodat ze schoon zijn voordat je de zalf op je tattoo aanbrengt.
 2. Doe een paar druppels tattoo zalf op je vingers en verdeel dit voorzichtig over de tattoo.
 3. Smeer de zalf voorzichtig uit over je nieuwe tattoo.
  Als je tattoo nog erg vers is, kun je dit het beste doen door de zalf voorzichtig over de hele tattoo te ‘deppen’. Wanneer je tattoo een paar dagen oud is, zullen er korsten op je tattoo zitten. Je kunt dan de zalf ook voorzichtig uitsmeren over je tattoo.
 

Smeer niet te dik! Je tattoo moet lichtjes bedekt zijn met zalf, maar mag niet helemaal doordrenkt zijn met zalf. Hierdoor kan je tattoo niet goed ademen en geneest je tattoo minder mooi.

Tattoo van tijger met tattoo nazorg zalf insmeren

Nadat je de tattoo hebt ingesmeerd met zalf laat je deze aan de lucht drogen. De zalf trekt ondertussen rustig in je huid en de tattoo hoort nu soepel aan te voelen.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

5. Laat je tattoo niet uitdrogen

Als je je nieuwe tattoo hebt ingesmeerd, zal deze een paar uurtjes vettig blijven. Zodra je tattoo weer droog begint te worden, is het verstandig deze opnieuw in te smeren.

Als je de tattoo te veel laat uitdrogen kan de wond opnieuw opengaan of gaan bloeden, en dat wil je absoluut niet. Hierdoor ontstaat namelijk wondvorming en dit zorgt ervoor dat je tattoo niet mooi geneest.

Wanneer je tattoo een beetje droog wordt gaat deze jeuken en irriteren. Hierdoor wil je aan de tattoo gaan krabben, maar dit is erg slecht voor de tattoo. Hierdoor kun je namelijk inkt uit je huid krabben, omdat de huid nog niet dicht is. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je nieuwe tattoo niet mooi geneest.

Smeer je tattoo dus goed in, en blijf er dan met je tengels vanaf!

Tattoo nazorg insmeren op nieuwe tattoo

6. Laat je tattoo ademen

Als je je tattoo hebt ingesmeerd, is het niet nodig je tattoo opnieuw in te pakken met folie of andere beschermende materialen.

Als je je tattoo opnieuw inpakt, kan deze vocht vasthouden en groeien er makkelijker bacteriën en infecties. Niet doen dus.

Je nieuwe tattoo geneest het beste als je deze laat drogen aan de lucht.

Op zoek naar inspiratie?

7. Vermijd direct zonlicht en de zonnebank

Blijf met je nieuwe tattoo uit de zon totdat deze volledig is genezen. Als je tattoo verbrandt duurt het genezingsproces namelijk langer en herstelt de tattoo minder mooi. Daarnaast gaat je tattoo meer jeuken als hij verbrandt, wat het nog lastiger maakt om eraf te blijven.

Daarnaast is zonlicht simpelweg niet goed voor tattoos. 

Uv-straling is schadelijk voor je huid én voor de inkt onder je huid. De zon breekt langzaam de inkt van je tattoo af, waardoor deze kan vervagen als je er niet goed voor zorgt. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag – het duurt vaak jaren voordat dit zichtbaar wordt.

Maar over 10 jaar kun je goed zien wie zich wél heeft ingesmeerd met zonnebrand, en wie niet.

Tattoo verbrand en vervaagd door zon op rug bij man en vrouw

Na het genezen van je tattoo is het daarom belangrijk dat je je tattoos altijd insmeert met zonnebrand van factor 30 of hoger. Bij voorkeur gebruik je een speciale zonnebrand voor tattoos.

Let op: je mag je tattoo pas insmeren met zonnebrand als deze volledig genezen is. Nieuwe tattoos moet je absoluut niet insmeren. Als je toch zonnebrand op je nieuwe tattoo smeert, verstoor je het genezingsproces en vergroot je de kans op infecties.

Je kunt je nieuwe tattoo het beste tegen de zon beschermen door je tattoo te bedenken met kleding, of door de schaduw op te zoeken. 

Zo zorg je ervoor dat je tattoo er prachtig uit blijft zien!

8. Krab niet aan je nieuwe tattoo!

In het begin zal je nieuwe tattoo misschien wat pijnlijk aanvoelen, maar dit gaat weg naarmate het genezingsproces vordert. Op een gegeven moment begint je huid korstjes aan te maken, en uiteindelijk zal deze beginnen met vervellen.

En dat jeukt.

Nieuwe tattoo jeuk en krabben

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar krab niet aan je nieuwe tattoo!

Door de velletjes of korstjes eraf te krabben verstoor je het genezingsproces én beschadig je je nieuwe tattoo. Hierdoor zal deze er uiteindelijk minder mooi uit komen te zien.

Afblijven dus!

Als je tattoo jeukt, kun je het beste wat tattoo aftercare erop smeren. Hierdoor wordt de huid gehydrateerd en zal de jeuk snel minder worden.

Als dit ook niet helpt en de jeuk echt onhoudbaar is, kun je ook proberen de huid te koelen of er voorzichtig op te kloppen. Dit kan ook helpen tegen de jeuk.

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

9. Draag schone, losse kleding

Het is belangrijk dat je tattoo ruimte krijgt om te ademen. Als je strakke kleding draagt, kan je tattoo gaan zweten of gaan irriteren.

Strakke kleding kan er daarnaast voor zorgen dat er viezigheid in je nieuwe tattoo komt, zoals draadjes of pluisjes.

Daarnaast is het belangrijk dat je schone kleding draagt, zodat er geen vieze bacteriën in de open wond komen.

Man met tattoo trekt kleren aan

10. Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna

Er zijn ontzettend veel redenen waarom je met je nieuwe tattoo niet met gaan zwemmen.

Allereerst loop je in vies water de kans een infectie op te lopen, en dat wil je natuurlijk niet.

Daarnaast bevat het water uit zwembaden chloor en andere schoonmaakstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat je tattoo rood wordt en gaat jeuken. Ook zijn deze niet goed voor je tattoo en kunnen ze ervoor zorgen dat deze eerder vervaagt.

Het heeft geen zin het zwembad te vermijden en in de zee te gaan zwemmen. Ook de zee is niet goed voor je nieuwe tattoo. Het zoute water is namelijk ook niet goed voor de inkt en kan je tattoo doen vervagen.

Tattoos op voeten in water

Daarnaast geneest je tattoo niet goed als deze zich volzuigt met water. Als je wel eens met een wondje in bad bent geweest, heb je vast gemerkt dat het korstje er gemakkelijk afvalt als je uit bad komt. Hetzelfde gebeurt met je nieuwe tattoo.

Om je tattoo optimaal te laten genezen, moeten de korstjes er vanzelf afvallen. Zodra je tattoo volledig genezen is en er geen korstjes meer zijn, kun je veilig gaan zwemmen.

Gelukkig kun je nog wel onder de douche stappen met je nieuwe tattoo. Let hierbij op het volgende:

 • Zorg ervoor dat het water niet gloeiendheet is.
 • Laat het water rustig lopen en spuit dus niet met een harde straal recht op je nieuwe tattoo.
 • Gebruik geen shampoo of andere doucheproducten om je tattoo schoon te maken, maar maak je tattoo schoon met milde, ongeparfumeerde handzeep.
 • Douche niet te lang om te voorkomen dat je tattoo zich alsnog volzuigt met water.

11. Ga naar de dokter als je je zorgen maakt om het genezingsproces

De eerste dag zal je tattoo wat bloed en inkt lekken en de eerste dagen zal je tattoo wat pijnlijk aanvoelen. Als het goed is gaat dit vanzelf weg.

Soms gebeurt het dat de klachten na een week nog niet weg zijn, of dat deze terugkomen. Dit kan een teken zijn dat je tattoo geïnfecteerd is.

Wanneer je tattoo uitslag krijgt, of als er vocht uit blijft lekken is het verstandig contact op te nemen met een dokter.

Ook bij koorts, zwelling, pus, rode huid of een harde, opgezette huid is het tijd om contact met je dokter op te nemen.

Nieuwe tattoo met infectie op arm


Twijfel je over het genezingsproces van je nieuwe tattoo? 

Dan kun je het beste even langsgaan bij je tattoo shop. Zij weten precies of je tattoo mooi geneest of niet, en kunnen je eventueel doorverwijzen naar de dokter als dat nodig is.

Conclusie

Als je de bovenstaande tips volgt, zal je tattoo mooi en snel genezen. Je kunt nu weer normaal zwemmen, zonnen en krabben (eindelijk!).

Het is nu tijd om te genieten van je nieuwe tattoo.

En om inspiratie op te doen voor je volgende tattoo natuurlijk!

Zorg goed voor je nieuwe tattoo!

Wil je dat je tattoo perfect geneest en er nog jarenlang mooi uitziet?

Zorg dan voor goede Tattoo Aftercare. 

Reacties

mood_bad
 • Nog geen reacties.
 • Plaats een reactie